ΑΘΗΝΑ
13:23
|
22.11.2024
Συμφώνησαν πως συνεχίζουν «σε απόλυτο συντονισμό» τη διεκδίκηση δίκαιης και αμοιβαίας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προσπάθειες για ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας για το κυπριακό με στόχο μία «δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», η διμερής συνεργασίας σε ενέργεια, μετανάστευση αλλά και η προσφορά της Λευκωσίας να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, απασχόλησαν μεταξύ άλλων σήμερα την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία κατά την εθιμοτυπική πρώτη επίσκεψη στη μεγαλόνησο μετά την εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Η νίκη της ΝΔ στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου – Συγχαρητήρια  Χριστοδουλίδη σε Μητσοτάκη | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις  Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως συνεχίζουν «σε απόλυτο συντονισμό» τη διεκδίκηση δίκαιης και αμοιβαίας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας είτε σε επίπεδο Ε.Ε., είτε σε επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών, ή και σε επίπεδο Ο.Η.Ε.

«Αυτές οι αποφάσεις και το διεθνές δίκαιο είναι ο οδηγός μας. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας. Θα επιμείνω ότι στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να είναι ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μία ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ξανά «εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστουλίδης, από την πλευρά του επισήμανε τη διαφαινόμενη «βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις» με τον Ελλαδίτη πρωθυπουργό να συμφωνεί πως «μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα και αφελείς».

Η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο

Στην αρχή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που κάηκαν στη Ρόδο.

«Θέλω, αγαπητέ Κυριάκο, με την ευκαιρία να ανακοινώσω ότι λόγω και της εγγύτητας και των ιδιαίτερων δεσμών με τη Ρόδο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο.

Να αναφέρω, μάλιστα, ότι είχαμε και μεγάλο ενδιαφέρον και από Κύπριους πολίτες και κυπριακές επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια. ‘Αρα το ανακοινώνω σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης όλων αυτών των περιοχών» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστουλίδης.

Σε επόμενο σημείο παρατήρησε πως η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Κύπρο η στην Κύπρο, «γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο για τα μεγάλα εθνικά θέματα, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά όσον αφορά και το ευρωπαϊκό και το περιφερειακό γίγνεσθαι».

Συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια, ενέργεια

Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνοκυπριακή στενή «και παραγωγική»  σχέσης εντός Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Διαπίστωσε πως Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι μόνο στρατηγικοί εταίροι αλλά και αποτελούν «παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Αναφέρθηκε δε στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας παρατηρώντας πως διευρύνεται συνεχώς «και σε πολλούς άλλους τομείς, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και φυσικά του πολιτισμού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην διμερή συνεργασία σε ενέργεια και μετανάστευση.

Σχετικά με την ενέργεια, είπε πως είναι «κοινή πεποίθηση ότι οι δυο χώρες μπορούμε να συνδράμουμε καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου για κάλυψη των αναγκών και της Ευρώπης» λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια για «απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, εκτίμησε πως είναι «σημαντική» η ανάγκη να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις αφού τα κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και κάποια άλλα μεσογειακά κράτη,  «δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα