Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν χθες Δευτέρα σε περισσότερες από 15 πόλεις της χώρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την άθλια απόδοση του δικαστικού συστήματος στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, στον απόηχο επίθεσης στην πόλη Στάρα Ζαγόρα που προκάλεσε σάλο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η δικαιοσύνη τον δράστη.
Η επίθεση που προκάλεσε την οργή του κόσμου συνέβη στις 26 Ιουνίου, όταν ένας 26χρονος, ο Γκεόργκι Γκεόργκιεφ, φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη 18χρονη πρώην φίλη του, Ντέμπορα Μιχαΐλοβα, προκαλώντας της πολλαπλά τραύματα.
Δικαστήριο της πόλης Στάρα Ζαγόρα, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, έκρινε πως πρόκειται για «ελαφριά σωματική βλάβη» και άφησε τον δράστη, που τελεί υπό αναστολή για προηγούμενο αδίκημα, ελεύθερο στις 5 Ιουλίου. Εν μέσω αυξημένης δημόσιας πίεσης, ο Γκεοργκίεφ συνελήφθη εκ νέου στις 30 Ιουλίου και κατηγορήθηκε για θανατηφόρα απειλή, μέσω μηνυμάτων που φέρεται να έστειλε στην κοπέλα, στις 24 και 25 Ιουνίου.
«Δεν θα σιωπήσουμε. Σταματήστε τη γενοκτονία κατά των γυναικών», ήταν το κεντρικό μήνυμα της διαδήλωσης στη Σόφια με χιλιάδες ανθρώπους να ζητούν την παραίτηση των μελών του δικαστικού σώματος που άφησαν αρχικά ελεύθερο τον δράστη και καλύτερη προστασία για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα άτομα που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας.
Η υπόθεση έρχεται λίγο μετά την υιοθέτηση τροποποιήσεων του νόμου κατά της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με βάση το φύλο, ωστόσο, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανένδοτες ότι χρειάζονται περισσότερες βελτιώσεις καθώς οι τρέχουσες τροπολογίες δεν λαμβάνουν υπόψη σχέσεις στις οποίες δεν υπάρχει γάμος.
Περαιτέρω διαμάχη έχουν πυροδοτήσει φωτογραφίες του δράστη που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν τατουάζ με εθνικιστικά σύμβολα.
Χθες Δευτέρα, η Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι ζήτησε από την εισαγγελία να διερευνήσει και να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του ακροδεξιού κόμματος Revival, χωρίς να αναφερθεί στην υπόθεση στη Στάρα Ζαγόρα. Το κόμμα απάντησε ότι η επίθεση δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.
Μια ανάλυση του BIRN το 2020 αποκαλύπτει ότι, παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση, η θεσμική απάντηση στη βία με βάση το φύλο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στη Βουλγαρία στην οποία το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν 18 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν υποτιμημένο αυτόν τον απολογισμό.