ΑΘΗΝΑ
14:18
|
03.05.2024
Για δύο διαφορετικά συμβάντα η Πολωνία επιλέγει να ανεβάσει την ένταση με γειτονικές χώρες όπως η Λευκορωσία και η Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται εκ νέου η ένταση στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία μετά την απόφαση της Βαρσοβίας να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στα με πρόσχημα, όπως υποστήριξε, την παραβίαση του εναέριου χώρου της από δύο λευκορωσικά ελικόπτερα.

Σε ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως ενημέρωσε άμεσα το ΝΑΤΟ για το συμβάν και πως στη συνέχεια κλήθηκε για εξηγήσεις ο διπλωματικός επιτετραμμένος της Λευκορωσίας.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Μινσκ χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις κατηγορίες παραβίασης του πολωνικού εναέριου χώρου από λευκορωσικά ελικόπτερα, επισημαίνοντας πως «οι κατηγορίες για παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8 της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας διατυπώνονται από την πολωνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για να δικαιολογήσουν τη συσσώρευση δυνάμεων στα λευκορωσικά σύνορα».

Ένταση και μεταξύ Βαρσοβίας-Κιέβου

Νωρίτερα, η πολωνική κυβέρνηση είχε αυξήσει τις τριβές και με την Ουκρανία με αφορμή τις τιμές ουκρανικών σιτηρών και τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις πρεσβευτών Πολωνίας και Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η Πολωνία κάλεσε νωρίτερα σήμερα για εξηγήσεις τον Ουκρανό πρεσβευτή, απαντώντας σε αντίστοιχη κλήτευση του Πολωνού πρεσβευτή από το Κίεβο, με αφορμή δηλώσεις ενός Πολωνού αξιωματούχου για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα στη δημόσια τηλεόραση TVP ο σύμβουλος του Πολωνού προέδρου Μάρτσιν Πρζίντατς είπε ότι προτεραιότητα της Βαρσοβίας είναι «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών» και ζήτησε να παραταθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Η Ουκρανία έλαβε μεγάλη στήριξη από την Πολωνία, θα ήταν καλό να αναγνωρίσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Πολωνία για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και χρόνια», πρόσθεσε.

Το Κίεβο αντέδρασε καλώντας τον πρεσβευτή της Πολωνίας για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. «Οι δηλώσεις για την υποτιθέμενη αχαριστία των Ουκρανών για τη βοήθεια που έλαβαν από τη Δημοκρατία της Πολωνίας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και επομένως είναι απαράδεκτες» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Πολωνία απάντησε καλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία τον Ουκρανό πρεσβευτή Βασίλ Ζβάρικ «λόγω των δηλώσεων των εκπροσώπων των ουκρανικών αρχών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα