Τη διερεύνηση δυνατοτήτων για την ανέγερση νέων αμερικανικών βάσεων κυρίως σε ελληνικά νησιά στρατηγικής θέσης ζήτησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Όπως φαίνεται, η ψήφιση της επικαιροποιημένης διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε την όρεξη στα γεράκια των ΗΠΑ και των συνεργατών τους στην Ελλάδα για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Αθήνας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που καταστρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στο φόντο και της ριψοκίνδυνης αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας.
Στην τροπολογία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να υποβάλλουν έκθεση από κοινού στις επιτροπές Άμυνας, Εξωτερικών Σχέσεων και Πιστώσεων του κογκρέσου σχετικά με την σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Ελλάδας. Ζητούν δε να απαντηθούν με σαφήνεια θέματα, όπως:
- Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
- Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων που παραχωρήθηκαν στις ΗΠΑ βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2022.
- Δραστηριότητες και επενδύσεις των ΗΠΑ σε βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
- Αξιολόγηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο Νόμος περί ‘Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021(U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).
Στην ψήφιση της τροπολογίας αναφέρθηκε χτες με ανακοίνωσή της η Νεοϋρκέζα Δημοκρατική βουλευτής Γκρέις Μεγκ τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια «το Πεντάγωνο κλιμάκωσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα απαντώντας στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Διθυράμβους για την τροπολογία είπαν και οι ομογενείς βουλευτές όπως ο Κρις Πάππας, που εκτίμησε πως η τροπολογία θα ενισχύσει «την συνεργασία ασφαλείας με την Ελλάδα» και ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης που τόνισε πως η τροπολογία «ενισχύει τη στρατηγική σχέση και καθιστά δυνατή τη συνέχιση της συνεργασίας ασφαλείας για διαρκή σταθερότητα σε όλη την περιοχή».