ΑΘΗΝΑ
09:33
|
02.05.2024
Σχέδια για περισσότερες βάσεις σε ελληνικά νησιά στρατηγικής σημασίας τρέφουν οι ΗΠΑ, όπως δείχνει η ψήφιση τροπολογίας νομοσχεδίου του Πενταγώνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διερεύνηση δυνατοτήτων για την ανέγερση νέων αμερικανικών βάσεων κυρίως σε ελληνικά νησιά στρατηγικής θέσης ζήτησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Όπως φαίνεται, η ψήφιση της επικαιροποιημένης διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε την όρεξη στα γεράκια των ΗΠΑ και των συνεργατών τους στην Ελλάδα για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Αθήνας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που καταστρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στο φόντο και της ριψοκίνδυνης αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας.

Στην τροπολογία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να υποβάλλουν έκθεση από κοινού στις επιτροπές  Άμυνας, Εξωτερικών Σχέσεων και Πιστώσεων του κογκρέσου σχετικά με την σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Ελλάδας. Ζητούν δε να απαντηθούν με σαφήνεια θέματα, όπως:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων που παραχωρήθηκαν στις ΗΠΑ βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2022.
  • Δραστηριότητες και επενδύσεις των ΗΠΑ σε βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο Νόμος περί ‘Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021(U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).
Περιοχές που αξιοποιούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ μετά και από την επικαιροποιημένη Συμφωνία για τις βάσεις που υπογράφηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021 ανάμεσα στον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογο, Άντονι Μπλίνκεν.

Στην ψήφιση της τροπολογίας αναφέρθηκε χτες με ανακοίνωσή της η Νεοϋρκέζα Δημοκρατική βουλευτής Γκρέις Μεγκ  τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια «το Πεντάγωνο κλιμάκωσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα απαντώντας στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Διθυράμβους για την τροπολογία είπαν και οι ομογενείς βουλευτές όπως ο Κρις Πάππας, που εκτίμησε πως η τροπολογία θα ενισχύσει «την συνεργασία ασφαλείας με την Ελλάδα» και ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης που τόνισε πως η τροπολογία «ενισχύει τη στρατηγική σχέση και καθιστά δυνατή τη συνέχιση της συνεργασίας ασφαλείας για διαρκή σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα