ΑΘΗΝΑ
04:07
|
02.05.2024
Μια κριτική ματιά στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα μέσα από τα σκίτσα του Άλαν ΜακΝτόναλντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δημοκρατικό έλλειμμα στους αρμούς της εξουσίας, οι σύγχρονες μορφές κοινωνικού ελέγχου, η διαφθορά στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων είναι επαναλαμβανόμενα θέματα στις εικονογραφήσεις του γεννημένου στην Ονδούρα, Άλαν ΜακΝτόναλντ.

Το Άλαν Μακντόναλντ είναι το καλλιτεχνικό, επαγγελματικό ψευδώνυμό του. Το πραγματικό όνομα του εικονογράφου, σκιτσογράφου από την Ονδούρα είναι Νόρμαν Άλαν Σαουσέντα. Για 29 χρόνια εργαζόταν στους New York Times και στη γαλλική Monde Diplomatique. Στήριξε πολιτικά τον ανατραπέντα το 2009 πρόεδρο της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της επέμβασης του Βενεζουελάνου Ούγκο Τσάβες στα εσωτερικά της χώρας του.

Το 2013, ο Άλαν ΜακΝτόναλντ τιμήθηκε με το βραβείο της οργάνωσης Press Emblem Campaign, η οποία υπερασπίζεται την ενίσχυση της «νομικής προστασίας και ασφάλειας των δημοσιογράφων». Το βραβείο, «Προστασία των Δημοσιογράφων και Ελευθερία του Τύπου 2013», δεν είχε δοθεί άλλοτε σε σκιτσογράφο.

Ας γνωρίσουμε τον Άλαν ΜακΝτόναλντ μέσα από τα σκίτσα του:

Η επιδίωξή μου είναι αδύνατη… Μια δημοκρατία χωρίς πολιτική
Κοινωνικός έλεγχος
Ο Τύπος και η εξουσία έχουν μετατρέψει αυτή τη χώρα σε ένα παράξενο τσίρκο
Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη με κάνει να γελάω… Εμείς εφηύραμε την τεχνητή δημοκρατία, χρόνια πριν, και δεν το είπαμε σε κανέναν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα