ΑΘΗΝΑ
11:22
|
06.05.2024
Καλείται να να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον την Πέμπτη 3 Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε την άσκηση δίωξης εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κλήθηκε να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον την Πέμπτη 3/8 με τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ να υπογραμμίζει ότι θα επιδιώξει μια «ταχεία δίκη» για την υπόθεση. 

Το κατηγορητήριο 45 σελίδων, που κατατέθηκε στην Ουάσιγκτον, χθες Τρίτη, περιγράφει λεπτομερώς τέσσερις κατηγορίες κακουργημάτων εναντίον του Τραμπ, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν ποινές έως και 20 ετών.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος διώκεται για συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ προώθησε ισχυρισμούς που γνώριζε ότι ήταν αναληθείς, πίεσε κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους – συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς – να αλλάξουν τα αποτελέσματα και τελικά υποκίνησε μια βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια απέλπιδα προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας της χώρας και προσκόλλησης στην εξουσία.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή δικαστική υπόθεση εναντίον του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Στη Φλόριντα, ο Τραμπ αντιμετωπίζει ήδη δεκάδες ομοσπονδιακές κατηγορίες για τη διατήρηση ευαίσθητων κρατικών αρχείων που διατηρούσε στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Αντιμετωπίζει επίσης ξεχωριστές κατηγορίες στη Νέα Υόρκη μετά από έρευνα για χρήματα που φέρεται να καταβλήθηκαν στην σταρ ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς.

Παράλληλα, περιφερειακός εισαγγελέας στη Τζόρτζια ερευνά επίσης τον Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 σε αυτήν την πολιτεία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που επίσης διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το 2024, καταδίκασε τις ενέργειες του Τραμπ γύρω από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι «όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα δεν πρέπει ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι το κατηγορητήριο είναι πολιτικοποιημένο.

«Όλοι στην Αμερική μπορούσαν να δουν τι επρόκειτο να ακολουθήσει: την προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσπάσει την προσοχή από τις ειδήσεις και να επιτεθεί στον πρωτοπόρο για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, τον Πρόεδρο Τραμπ», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ζήτησε  η διαδικασία να συνεχιστεί χωρίς «παρεμβάσεις». «Οι κατηγορίες που φέρονται σε αυτό το κατηγορητήριο είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να εκτελεστούν μέσω της νομικής διαδικασίας, ειρηνικά και χωρίς εξωτερική παρέμβαση», είπε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα