Η Meta Platforms έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού της πρόσβασης σε ειδήσεις στο Facebook και το Instagram για όλους τους χρήστες στον Καναδά ως απάντηση στον νόμο που απαιτεί από τους γίγαντες του Διαδικτύου να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων.
Η καναδική κυβέρνηση κατήγγειλε γρήγορα την κίνηση ως «ανεύθυνη» και είπε ότι ο κόσμος παρακολουθεί τη διαδικασία που εξελίσσεται στον Καναδά.
Ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις, που ψηφίστηκε από το καναδικό κοινοβούλιο, θα αναγκάσει πλατφόρμες όπως η μητρική Alphabet της Google και η Meta να διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με καναδούς εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μοιράζονται εθελοντικά περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram για να διευρύνουν το κοινό τους και να βοηθήσουν τα αποτελέσματα τους, δήλωσε η Ρέιτσελ Κούραν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Meta στον Καναδά.
Αντίθετα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας δεν έρχονται σε εμάς για νέα, πρόσθεσε
Η Καναδέζα υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πασκάλ Στ-Όντζ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις συναλλαγές της κυβέρνησης με τη Meta, δήλωσε σε δήλωση της Τρίτης: «Αυτό είναι ανεύθυνο».
Προτιμούν να εμποδίσουν τους χρήστες τους να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας και τοπικές ειδήσεις αντί να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, είπε η Στ-Όντζ.
Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στη θέση μας. Τελικά, εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει τους Καναδούς ενάντια στους τεχνολογικούς γίγαντες, ποιος θα το κάνει; πρόσθεσε.
Σε μια εκστρατεία εναντίον του νόμου, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης να υποχρεώνονται οι εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν για ειδήσεις, τόσο η Meta όσο και η Google δήλωσαν τον Ιούνιο ότι θα αποκλείσουν την πρόσβαση σε ειδήσεις στις πλατφόρμες τους στη χώρα.
Meta starts blocking news in Canada over law on paying publishers https://t.co/566oWQaqtd pic.twitter.com/6YRkMmdFMW
— Reuters World (@ReutersWorld) August 2, 2023
Η δημόσια εκπομπή CBC του Καναδά χαρακτήρισε επίσης την κίνηση του Meta ανεύθυνη και ότι ήταν «κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά».
Ο καναδικός νόμος είναι παρόμοιος με έναν πρωτοποριακό νόμο που ψήφισε η Αυστραλία το 2021 και είχε προκαλέσει απειλές από την Google και το Facebook να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους.
Και οι δύο εταιρείες τελικά έκλεισαν συμφωνίες με αυστραλιανές εταιρίες μέσων ενημέρωσης μετά την προσφορά τροποποιήσεων στη νομοθεσία.
Ωστόσο, σχετικά με τον καναδικό νόμο, η Google έχει υποστηρίξει ότι είναι ευρύτερος από αυτούς που έχουν θεσπιστεί στην Αυστραλία και την Ευρώπη, καθώς βάζει μια τιμή στους συνδέσμους ειδήσεων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και μπορεί να ισχύει για καταστήματα που δεν παράγουν ειδήσεις.
Η Meta είχε πει ότι οι σύνδεσμοι σε άρθρα ειδήσεων αποτελούν λιγότερο από το 3% του περιεχομένου στη ροή των χρηστών της και υποστήριξε ότι οι ειδήσεις δεν είχαν οικονομική αξία.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει τον Μάιο ότι ένα τέτοιο επιχείρημα ήταν εσφαλμένο και «επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας, για την οικονομία μας».