ΑΘΗΝΑ
23:35
|
03.05.2024
Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι υπολογίζουν τον πληθωρισμό 12 μηνών στο 122,88%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έπειτα από οκτώ μήνες επιβράδυνσης, που συνέπεσαν με την προεκλογική και την πρώτη μετεκλογική περίοδο, νέα άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, κατά 47,83% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση επτά μονάδων.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή είχε φθάσει τον Ιούνιο στο 38,2% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες, αφού είχε αγγίξει τον Οκτώβριο το 85,5%. Η μεταβολή του δείκτη τον Ιούλιο ήταν 9,49% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, 31,14% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, 47,83% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 57,45% σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Η κύρια ομάδα με τη χαμηλότερη αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν η στέγαση με 19,31%. Από την άλλη πλευρά, η κύρια ομάδα με την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 82,62%.

Η αύξηση του πληθωρισμού είχε προβλεφθεί από την κεντρική τράπεζα, η οποία την είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στις 27 Ιουλίου η νέα επικεφαλής της, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις της, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο τέλος του χρόνου το 59%, υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, όμως «η σταθερότητα» θα έρθει από το 2025, διαβεβαίωσε υποσχόμενη να κάνει τα πάντα για να τον περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται ωστόσο τακτικά από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), σύμφωνα με τους οποίους η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 69,21% τους 12 τελευταίους μήνες, ενώ ο πληθωρισμός 12 μηνών υπολογίζεται στο 122,88%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα