ΑΘΗΝΑ
04:55
|
07.05.2024
Οι πραξικοπηματίες αψηφούν τις απειλές, την ώρα που η Νιγηρία διακόπτει την παροχή ρεύματος στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του πραξικοπήματος του Νίγηρα δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για την επαναφορά του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, επικρίνοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ως «παράνομες» και «απάνθρωπες» και προτρέποντας τους συμπατριώτες του να ετοιμαστούν να υπερασπιστούν το έθνος τους.

Τα σχόλια του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, χθες Τετάρτη, έγιναν λίγο μετά την συνάντηση των επικεφαλής άμυνας της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS)  στη γειτονική Νιγηρία, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις.

Το περιφερειακό μπλοκ έχει επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα και απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εάν δεν αποκατασταθεί η προεδρία του Μπαζούμ έως τις 6 Αυγούστου. Έχει επίσης αποστείλει αντιπροσωπεία στον Νίγηρα –με επικεφαλής τον πρώην ηγέτη της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει την εξουσία.

Ο ηγέτης του πραξικοπήματος, ανέφερε ότι ο στρατός απορρίπτει εντελώς τις κυρώσεις και αρνείται να ενδώσει σε οποιεσδήποτε απειλές, από όπου κι αν προέρχονται. «Αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Νίγηρα», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον λαό «ενωμένο στο σύνολό του να αντισταθεί σε όλους εκείνους που θέλουν να προκαλέσουν ανείπωτα δεινά στους σκληρά εργαζόμενους πολίτες και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

Την ίδια ώρα, από την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS δήλωσε πως η στρατιωτική παρέμβαση στην Νίγηρα είναι «η τελευταία επιλογή στο τραπέζι», αλλά προειδοποίησε για κάθε ενδεχόμενο. «Υπάρχει ανάγκη να δείξουμε ότι όχι μόνο μπορούμε να γαβγίζουμε αλλά και να δαγκώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρά τη σκληροπυρηνική στάση της ECOWAS, οι υποστηριζόμενες από τον στρατό κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν υποστηρίξει τον Tchiani, με το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο να λένε ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στον Νίγηρα θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου και εναντίον τους.

Χθες, Τετάρτη, ένας από τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, ο στρατηγός Σαλιφού Μόντι, έφτασε με αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμάκο. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση του, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων η Νιγηρία διέκοψε επίσης την παροχή ρεύματος στη χώρα, πλήγμα που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό καθώς ο Νίγηρας είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και εξαρτάται από τη γειτονική Νιγηρία για το 70% της ηλεκτρικής του ισχύος.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης στον στρατό, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι ανέστειλε τις εκταμιεύσεις προς τον Νίγηρα μέχρι νεωτέρας.

Η Ρωσία κάλεσε εν τω μεταξύ για «επείγον εθνικό διάλογο» στον Νίγηρα, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι οι απειλές για παρέμβαση «δεν θα βοηθήσουν στην εκτόνωση των εντάσεων ούτε θα ηρεμήσουν την εσωτερική κατάσταση».

Εν μέσω των εντάσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες έχουν βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στρατεύματα στον Νίγηρα – ανακοίνωσαν ότι θα  εκκενώσουν κάποιο προσωπικό και οικογένειες από την πρεσβεία τους στη χώρα. Η αποστολή, ωστόσο, θα παραμείνει ανοιχτή και η ανώτερη ηγεσία θα συνεχίσει να εργάζεται εκεί, ανέφερε.

Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, έχουν επίσης εκκενώσει τους πολίτες τους, με τα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα που μετέφεραν εκτοπισμένους να προσγειώνονται στο Παρίσι και τη Ρώμη, χθες Τετάρτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα