ΑΘΗΝΑ
19:47
|
01.05.2024
Στο κενό συνεχίζουν να πέφτουν οι πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής. Ρωσία και Σαουδική Αραβία συντονίζονται ανεβάζοντας τις τιμές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανηφόρα τραβούν σήμερα, για μία ακόμη φορά, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μετά από τις μονομερείς ανακοινώσεις Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής ή των εξαγωγών τους το Σεπτέμβριο.

Πρώτα ήρθε η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας πως προχωρά μονομερώς στην «εκούσια» μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ως το τέλος Σεπτέμβρη.

Μετά ήρθε η ανακοίνωση του 51χρονου αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ για μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια τη μέρα το Σεπτέμβριο.

Αλεξάντερ Νόβακ

Η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ριάντ και Μόσχας στη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής ή των εξαγωγών «μαύρου χρυσού» με στόχο τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας από τις πωλήσεις ώστε να χρηματοδοτήσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, εξελίσσεται παρά τις αποτυχημένες ως τώρα προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν εταίρους και συμμάχους τους όπως η Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να μειωθούν οι τιμές καυσίμων και ενέργειας και κατ’ επέκταση να μειωθεί και ο πληθωρισμός.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως τον περασμένο Ιούνιο ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών  OPEC+ ανακοίνωσε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ως το 2024 με την Σαουδική Αραβία να ανακοινώνει επιπρόσθετη μείωση ένα μήνα μετά.

Ως εκ τούτου σήμερα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 76 σεντς φθάνοντας στα 83,96 δολάρια το βαρέλι. Την ανιούσα ακολούθησε και η τιμή του πετρελαίου  Δυτικού Τέξας ανέβηκε κατά 83 σεντς φθάνοντας να πωλείται στα 80,32 δολάρια το βαρέλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα