ΑΘΗΝΑ
11:41
|
01.05.2024
Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα τερματίζοντας αναβολή 1,5 χρόνου λόγω της διένεξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 25 Φεβρουαρίου 2024 θα διεξαχθούν (πλην νέου απροόπτου) οι βουλευτικές εκλογές στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα τερματίζοντας αναβολή 1,5 χρόνου λόγω της διένεξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων.

Οι εκλογές αφορούν την ανανέωση των 111 εδρών του κοινοβουλίου.

Αρχικά επρόκειτο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2022 αλλά οι διαφωνίες μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) ανάγκασαν τη Βουλή να παρατείνει τη θητεία της για έναν χρόνο.

Τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν κυρίως για το πώς θα καθορίζονταν οι εκλογικές περιφέρειες.

Η τοπική κυβέρνηση όρισε ως νέα ημερομηνία των εκλογών τη 18η Νοεμβρίου. Όμως η Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ ζήτησε νέα αναβολή, με το σκεπτικό ότι ήταν πολύ κοντά στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξάγονταν στην υπόλοιπη χώρα στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι εκλογές στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν μεταφέρθηκαν έτσι στις 25 Φεβρουαρίου 2024, ανακοίνωσε ο Ντιλσάντ Σιχάμπ, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί.

Ο Σιχάμπ διευκρίνισε ότι η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε κατόπιν διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα.

Τον περασμένο Μάιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ έκρινε «αντισυνταγματική» την παράταση της θητείας του κοινοβουλίου για έναν χρόνο και χαρακτήρισε «άκυρες» όλες τις αποφάσεις που ψήφισαν οι βουλευτές μετά το φθινόπωρο του 2022. Για αυτό ήταν κρίσιμης σημασίας να οριστούν και να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην περιοχή.

Στο απερχόμενο κοινοβούλιο κυριαρχεί το PDK, με 45 έδρες ενώ η UPK, το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, έχει 21 έδρες.

Το κτίριο του κουρδικού κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Ερμπίλ.

Το PDK κυριαρχεί στην τοπική κυβέρνηση και την προεδρία της περιοχής ενώ όλοι οι Πρόεδροι του Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν προέρχονται από την UPK.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα