ΑΘΗΝΑ
02:08
|
07.05.2024
Το άριστο επίπεδο των στενών διμερών σχέσεων Αθήνας-Καΐρου επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη νέα, σημερινή, επίσκεψη στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό βάθος των στενών διμερών σχέσεων, ευχαριστώντας παράλληλα τον Αιγύπτιο ηγέτη για την πρωτοβουλία του να στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα που βοήθησαν στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Μετά την επίσκεψή του στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ατζέντα συνάντησης με τον Αιγύπτιο ηγέτη τονίζοντας πως έθεσαν επί τάπητος όλα τα θέματα συνεργασίας, όπως την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προοπτικές νέων συνεργασιών με έμφαση σε ζητήματα ενέργειας στο φόντο και του σχεδίου της ηλεκτρικής  διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την επισήμανση πως πρόκειται για έργο που «απολαμβάνει και τη στήριξη της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως συζήτησαν τις προοπτικές νόμιμης μεταναστευτικής οδού από την Αίγυπτο στην Ελλάδα ώστε να καλυφθούν ανάγκες στον τομέα των κατασκευών.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την νόμιμη μετανάστευση αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για τις ανάγκες σε επίπεδο εργατικού δυναμικού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε τέλος στην απόφαση για τη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας:

«Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα