ΑΘΗΝΑ
00:05
|
28.04.2024
Η έρευνα για τον εντοπισμό του τόπου προέλευσής τους κράτησε 10 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή τριών γλυπτών στην κυβέρνηση της Καμπότζης.

Μετά από έρευνα, η οποία διήρκεσε μια δεκαετία, η Πινακοθήκη δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρία χάλκινα γλυπτά πιθανότατα εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα προέλευσής τους.

«Η απόφαση να επαναπατριστούν αυτά τα γλυπτά στο Βασίλειο της Καμπότζης είναι το αποκορύφωμα πολυετούς έρευνας και δέουσας επιμέλειας που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης της Καμπότζης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών», δήλωσε ο διευθυντής της Πινακοθήκης, Νικ Μίτζεβιτς.

«Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή τους στον εντοπισμό του τόπου προέλευσης αυτών των πολιτιστικά σημαντικών γλυπτών και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε τώρα να τα επιστρέψουμε στο νόμιμο σπίτι τους», είπε ο Μίτζεβιτς.

Τα γλυπτά θα παραμείνουν εκτεθειμένα στην αυστραλιανή πινακοθήκη για τρία ακόμα χρόνια ως δανεικά, ενώ η κυβέρνηση της Καμπότζης ετοιμάζει ένα νέο σπίτι για αυτά.

Η Σούζαν Τέμπλεμαν, Ειδική Απεσταλμένη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για τις Τέχνες, είπε ότι ο επαναπατρισμός ήταν παράδειγμα του κοινού σεβασμού μεταξύ των χωρών. «Είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος αλλά και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας», είπε.

Τα τρία χάλκινα γλυπτά του 9ου-10ου αιώνα αγοράστηκαν το 2011 για 2,3 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Αφαιρέθηκαν από την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστραλίας το 2021, καθώς προχωρούσε η έρευνα για την προέλευσή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα