ΑΘΗΝΑ
08:39
|
01.05.2024
Ετοιμασίες από την ECOWAS για ριψοκίνδυνη εισβολή στο Νίγηρα. Η απόφαση, όμως, θα ληφθεί από τους πολιτικούς ηγέτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής κυβέρνησης στο Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, αφού εκπνεύσει το τελεσίγραφο χωρών της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) την Κυριακή, 6 Αυγούστου, έχουν ετοιμάσει οι επιτελάρχες μελών του οργανισμού.

Ο Αμπντελ-Φατάου Μούσα, επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα, δήλωσε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των χωρών-μελών. Πρόσθεσε δε πως «όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση τα έχουμε επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη».

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει τονίσει ότι ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», κατέληξε ο Μούσα.

West African leaders meet over Niger coup, junta warns against intervention  - 21st CENTURY CHRONICLE

Δε θέλουν την επέμβαση της ECOWAS

To μόνο σίγουρο είναι πως τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα βρίσκουν αντίθετες γειτονικές χώρες της περιοχής όπως το Μαλί, η Γουινέα (Κόνακρι), η Μπουρκίνα Φάσο και η Αλγερία. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του λαού του Νίγηρα πραγματοποιεί από την περασμένη βδομάδα τακτικά διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Γαλλίας και των δυτικοαφρικανικών δυνάμεων που ετοιμάζονται να εισβάλλουν στο Νίγηρα με τις ευλογίες δυτικών χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα