ΑΘΗΝΑ
00:56
|
02.05.2024
Τα εγκώμια του υπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογο, Σάμεχ Σούκρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διθυράμβους για τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου έπλεξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή στο Κάιρο.

Σε δηλώσεις που έκανε ολοκληρώνοντας τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε αναφερόμενος στην Αίγυπτο:

«Είναι μία χώρα με την οποία διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα».

Αναφερθείς στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στο Ελ Αλαμέιν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς σχέσεις. Πρωτίστως, τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και για την Ευρώπη, όπως προσέθεσε.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα τα οποία αφορούν την πολιτική προστασία και ειδικότερα την ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία ταλανίζει και τις δύο χώρες και φέτος βασάνισε ιδιαίτερα την Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεραπετρίτης στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου σε επίπεδο πολυμερών σχημάτων, με έμφαση την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, «στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και την οποία θα διευρύνουμε περαιτέρω στο αμέσως επόμενο διάστημα», όπως υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τον Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Γεραπετρίτης την χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγική. «Η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου. Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως με τον Σάμεχ Σούκρι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο» διεμήνυσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα