ΑΘΗΝΑ
11:33
|
03.05.2024
Η κυβέρνηση Μελόνι διαμηνύει τον τελευταίο καιρό ότι σκοπεύει να κάνει την Ιταλία να πάψει να είναι το μόνο μέλος της G7 που συμμετέχει στην…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αποδοκίμασε «κάποιες δυνάμεις» εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τις προσπάθειες της Ρώμης να αποσυρθεί από τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» του Πεκίνου.

Η «κακόβουλη εκστρατεία» που ξεκίνησε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι «πάει ενάντια στην τάση της ιστορίας και θα βλάψει άλλους χωρίς να ωφελήσει [την ίδια]», ανέφερε το υπουργείο σε σημερινή του δήλωση.

Η δήλωση της Κίνας ακολούθησε τα λεγόμενα του Ιταλού υπουργού Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, για την απόφαση της Ιταλίας το 2019 να ενταχθεί στην πρωτοβουλία. Ο Κροσέτο χαρακτήρισε την κίνηση ως μια «αυτοσχέδια και φρικτή πράξη» σε μια συνέντευξή του στην Corriere della Sera την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συζήτησε ανοιχτά το πώς η Ρώμη θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις 29 συμφωνίες που υπέγραψε με το Πεκίνο χωρίς να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να φύγουμε [από την πρωτοβουλία] χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις. Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι και εταίρος», είπε στην εφημερίδα.

Ο υπουργός δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός ότι η Ιταλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα και η μόνη χώρα της G7 που εντάχθηκε στην «Μία Ζώνη-ένας Δρόμος», σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές της Ιταλίας προς την Κίνα έχουν αυξηθεί ελαφρώς ενώ οι κινεζικές εισαγωγές έχουν τριπλασιαστεί.

Σε συνέντευξή της στο Fox News τον περασμένο μήνα, η Μελόνι τόνισε επίσης την θέση στην οποία βρίσκεται η Ρώμη, περιγράφοντας ως «παράδοξο» το ότι, ενώ η Ιταλία δεν είναι η χώρα της G7 με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, είναι το μόνο μέλος της που συμμετέχει στην κινεζική πρωτοβουλία.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θα λάβει μια απόφαση πριν από τον Δεκέμβριο για το αν θα αποσυρθεί από το έργο, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται να υπάρξουν συζητήσεις τόσο με την κινεζική κυβέρνηση όσο και με το ιταλικό κοινοβούλιο πριν ληφθούν μη αναστρέψιμα μέτρα.

Τα σχόλια της Μελόνι ήρθαν μετά από επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία, όπως είπε η ίδια, συζήτησε τη συμμετοχή της Ιταλίας στην κινεζική πρωτοβουλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αν και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν την πολιτική της Ιταλίας σε σχέση με την Κίνα.

Η Ουάσιγκτον άσκησε σημαντική πίεση στους συμμάχους της για να απομακρυνθούν από συνεργασίες και οικονομικές συμφωνίες με το Πεκίνο, παρόλο που η εναλλακτική που προσφέρει η G7 στη «Μία Ζώνη-ένας Δρόμος», η «Συνεργασία για Παγκόσμιες Υποδομές και Επενδύσεις», ξεκίνησε μόλις πέρυσι και δεν μετρά ακόμη τα βήματα που έχει μετρήσει η «Μία Ζώνη-ένας Δρόμος».

Η πρωτοβουλία της Κίνας επιδιώκει να ανανεώσει αρχαίους εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα με εταίρους στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, καθώς και στη «γειτονιά της.

Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει περισσότερα από 3.000 έργα υποδομής σε περισσότερες από 150 χώρες και έχει προσελκύσει επενδύσεις περίπου 0,91 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, θα βοηθήσει στον τερματισμό της φτώχειας για σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους, τόνισε το κινεζικό υπ.Εξ. στην ανακοίνωσή του για την στάση της Ιταλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα