ΑΘΗΝΑ
13:25
|
01.05.2024
Οι συγκρούσεις στη βόρεια επαρχία Αμχάρα γίνονται σε αρκετές πόλεις προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων, εννιά μήνες μετά την εύθραυστη εκεχειρία στο Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε σήμερα το πρωί ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ στη βόρεια επαρχία Αμχάρα, που είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας μετά την ένοπλη αντίσταση της περιφερειακής οργάνωσης  FANO κατά της προσπάθειας του στρατού να ενσωματωθούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Η κατάσταση σε αρκετές πόλεις της Αμχάρα είναι δύσκολη καθώς στρατός  και ένοπλες ομάδες νεαρών της οργάνωσης  FANO συγκρούονται ακόμη και σε αστικές συνοικίες με ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών. Ο στρατός με εντολή του πρωθυπουργού έριξε αληθινά πυρά σε διαδηλωτές για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις και τοποθέτησε μονάδες πυροβολικού σε κεντρικά σημεία πόλεων, όπως η πόλη Κόμπο.

Βρετανία και ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτικές απαγορευτκές συστάσεις σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε πόλεις της επαρχίας Αμχάρα όπως οι δημοφιλείς πόλεις Γκοντάρ και Λαλιμπέλα.

Κάτοικοι της πόλης Ντέμπρε Τάμπορ μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ανέφεραν πως νέοι της επαρχίας μέσω αυτο-οργάνωσης συγκροτούν ομάδες ενόπλων για να απωθήσουν πιθανές δυνάμεις του στρατού.

Ο περιφερειάρχης της επαρχίας Αμχάρα, με επιστολή που έστειλε την Πέμπτη στον Αιθίοπα πρωθυπουργό εξήγησε πως οι συγκρούσεις και οι ταραχές που σημειώνονται εδώ και καιρό στην περιοχή έχουν προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές ζημιές». Ζήτησε βοήθεια με τα γνωστά επακόλουθα.

Η κλιμάκωση της βίας στην Αμχάρα απειλεί την εύθραυστη ισορροπία που έχει επιτευχθεί στο βόρειο τμήμα της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής πριν καλά-καλά περάσουν εννιά μήνες από το τέλος της καταστροφικής και πολύνεκρης σύγκρουσης που σημειώθηκε την τελευταία διετία στη βόρεια, γειτονική επαρχία Τιγκράι.

Οι τοπικές ένοπλες «ειδικές δυνάμεις» των Αμχάρα με την υποστήριξη της πολιτοφυλακής Fano προσέφεραν κρίσιμης σημασίας στήριξη στον ομοσπονδιακό στρατό στη διάρκεια των δύο ετών που διήρκεσαν οι συγκρούσεις με τις τοπικές αρχές του Τιγκράι. Η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2022 έθεσε τέρμα στον εμφύλιο πόλεμο, αλλά δεν ικανοποίησε μεγάλο μέρος της κοινότητας των Αμχάρα, της δεύτερης πιο πολυπληθούς στην Αιθιοπία.

Εδώ και χρόνια τα μέλη της φυλής Αμχάρα με τη φυλή Τιγκράι έχουν διαμάχες για τα διοικητικά όρια των επαρχιών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα