ΑΘΗΝΑ
14:32
|
23.06.2024
Υποχώρησε από την απαίτηση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, καθώς το δεξιό μπλοκ έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική ακροδεξιά ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι θα στήριζε, χωρίς προϋποθέσεις, την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ωστόσο το σενάριο αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό, δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην προσπάθεια αποφυγής μιας κυβέρνησης εθνικής καταστροφής», τόνισε το ακροδεξιό κόμμα Vox, με επικεφαλής τον Σαντιάγο Αμπασκάλ σε δήλωση του, με την οποία επιβεβαίωσε ότι οι 33 βουλευτές του θα στηρίξουν «μια συνταγματική πλειοψηφία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν το PP.

Το Vox ζητούσε μέχρι τώρα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως έγινε σε τέσσερις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, χάρη στη συνεργασία του με το PP. Ο όρος αυτός δεν υπάρχει στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο ηγέτης του, Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο νικητής των εκλογών, χαιρέτισε αμέσως αυτήν την εξέλιξη με την οποία «αναγνωρίζεται η νίκη» του κόμματός του. «Η πρόταση που κάνω είναι να κυβερνήσει μόνο του το PP», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη γενέτειρά του, τη Γαλικία.

Αυτή η αλλαγή στρατηγικής σημειώνεται ενώ το δεξιό μπλοκ έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ήρθε δεύτερο, με 121 έδρες, πίσω από το PP με 137. Όμως, χάρη στο «παιχνίδι» των συμμαχιών, ο Σάντσεθ έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Φεϊχό να σχηματίσει κυβέρνηση. Το PP δεν μπορεί να υπολογίζει παρά μόνο στη στήριξη του Vox.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σάντσεθ θα εξαρτηθεί από τους Καταλανούς αυτονομιστές του Junts per Catalunya, τους οποίους το Vox θεωρεί «εχθρούς της Ισπανίας», μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017. Ο Αμπασκάλ χαρακτήρισε μάλιστα σήμερα «μεγάλη απειλή για τη συνταγματική τάξη» την πιθανότητα να αναλάβει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ με τη στήριξη των Βάσκων και των Καταλανών αυτονομιστών και να τους «παραχωρήσει» τη δυνατότητα να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που ζητούν σε αντάλλαγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα του δώσουν.

Ο Φεϊχό θα χρειαζόταν πάντως μερικές ψήφους ακόμη ώστε να κυβερνήσει μόνος του. Πολλά μικρότερα κόμματα αποκλείουν την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα συμμετείχε το Vox και δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξουν γνώμη, έστω και αν η ακροδεξιά εγκατέλειψε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες της.

Ένα στέλεχος του PSOE, ο Πάτσι Λόπεθ, είπε σήμερα ότι ο Φεϊχό και το PP είναι «έτοιμοι για όλα, ανεξαρτήτως τιμήματος» για να αναλάβουν την εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα και το Vox έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας σε πολλές περιφέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία-βουλευτικές: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η άκρα δεξιά

Ο Μπάιντεν, η Kaspersky και η κλιμάκωση της παγκόσμιας σύρραξης

Νέα Καληδονία: Συλληφθέντες ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας μεταφέρθηκαν στη Γαλλία

Ανδρουλάκης: 28 χρόνια χωρίς τον ανεπανάληπτο ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα