Μοντέλα που μοιάζουν με έμβρυα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δημιούργησαν επιστήμονες με επικεφαλής την Δρ. Μαγκνταλένα Ζέρνικα-Γκετ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Πριν περίπου ενάμιση μήνα η Ζέρνικα-Γκετς είχε παρουσιάσει την έρευνά της σε συνέδριο στη Βοστώνη κάνοντας τότε τη βρετανική εφημερίδα The Guardian να αναφερθεί σε «συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα» που δημιουργήθηκαν με πρωτοποριακή καινοτομία.
Όπως επισημαίνει σημερινό εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου Ντόιτσε Βέλλε, τα μοντέλα εμβρύων μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των πρώιμων απωλειών εγκυμοσύνης, των γενετικών ασθενειών ή των συγγενών οργανικών ελαττωμάτων.
Μέσω των ερευνών της η Ζέρνικα-Γκετς λέει ότι θέλει να ανοίξει το «μαύρο κουτί της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης» αν και αυτό για πολλούς, ακούγεται περισσότερο σαν να έχει μόλις ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός «τέρατος του Φρανκενστάιν».
Ο Γερμανός αναπτυξιακός βιολόγος, Τζέσε Φέενβλιτ επισημαίνει ότι αυτά τα μοντέλα εμβρύων «δεν μπορούμε να τα ονομάσουμε καλά-καλά έμβρυα» αλλά «μοντέλα που μοιάζουν με έμβρυα».
Όπως τονίζει, με μια πιο προσεκτική εξέταση τα μοντέλα έχουν πολλές διαφορές με τα ανθρώπινα έμβρυα. Για παράδειγμα παραλείπεται το στάδιο όπου πραγματοποιείται η εμφύτευση στη μήτρα. Δεν είναι ικανά να επιβιώσουν. Και ούτως ή άλλως δεν ήταν καθόλου αυτή η πρόθεση.
Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, επιτρέπουν την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα μέχρι την 14η ημέρα. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Τουρκία ή η Ρωσία, τέτοια πειράματα απαγορεύονται πλήρως. Η Βραζιλία και η Γαλλία δεν θέτουν χρονικό όριο. Στις Η.Π.Α. εξαρτάται από την πολιτεία, στην οποία βρίσκεται κανείς.
Το όριο των 14 ημερών, το οποίο ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, ανάγεται στις βιοηθικές συστάσεις της έκθεσης Warnock του 1984. Μετά από δύο εβδομάδες, αρχίζει η γαστριδίωση στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, δηλαδή ο σχηματισμός των διαφόρων στρωμάτων, από τα οποία αναπτύσσονται αργότερα οι ιστοί και τα όργανα.