Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Αυγούστου, θα συναντηθούν εκ νέου οι ηγέτες χωρών της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση στο Νίγηρα, τις περιφερειακές και διεθνείς αντιδράσεις αναφορικά με το επικίνδυνο σχέδιό τους για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα με πρόσχημα την αποκατάσταση του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, που ανατράπηκε στις 26 Ιουλίου.
Σε ανακοίνωση της ECOWAS αναφέρεται πως θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Αμπούτζα της Νιγηρίας και θα εξετάσουν «την πολιτική κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στον Νίγηρα».
Το τελεσίγραφο της ECOWAS προς τους στρατιωτικούς στο Νίγηρα που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπαζούμ εξέπνευσε το βράδυ της Κυριακής. Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία έκλεισαν σήμερα τον εναέριο χώρο της χώρας και ανέπτυξαν στρατεύματα σε στρατηγικές θέσεις κοντά στα σύνορα με γειτονικές χώρες που ενστερνίζονται τα σχέδια επέμβασης.
Παράλληλα, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, αντιπροσωπεία από τις στρατιωτικές κυβερνήσεις σε Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντελραχμάν Τσιανί.
Ανάμικτες αντιδράσεις
Πριν και μετά τη λήξη του τελεσιγράφου καταγράφηκαν διαδοχικά αντιδράσεις σε σχέση με το σχέδιό τους για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα για την αποκατάσταση του Μπαζούμ.
Η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα (Κόνακρι) και το Μαλί ήταν από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Αφρικής που εξέφρασαν άμεσα και έντονα την αντίδρασή τους κατά στρατιωτικής επέμβασης στο Νίγηρα, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε επίθεση της ECOWAS εκεί θα εκληφθεί ως επίθεση εναντίον τους.
Η Αλγερία διά του Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν κατέστησε ξεκάθαρη την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησής του με τηλεοπτικό του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής απέναντι σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση μολονότι διαφώνησε με την ανατροπή του Νιγήριου Προέδρου Μοχάμεντ Μπασούμι. Είχε δε τονίσει πως μία πιθανή επέμβαση της ECOWAS συνιστά «στρατηγική απειλή» και για την ασφάλεια της Αλγερίας και γι’ αυτό την απέρριψε, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να εξευρεθεί λύση με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Υπέρ της αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης στο Νίγηρα αλλά κατά των σχεδίων στρατιωτικής επέμβασης γειτονικών χωρών τάχθηκε για μία ακόμη φορά η Ρωσία.
Ο Ρώσος διπλωμάτης που είναι στέλεχος του ρωσο-αφρικανικού φόρουμ συνεργασίας, Ολεγκ Οζέροφ, αποδοκίμασε σήμερα ως αντιπαραγωγική μία στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα, επισημαίνοντας πως τα όποια προβλήματα θα πρέπει να λυθούν ειρηνικά.
Η Γαλλία νωρίτερα είχε αναστείλει την αναπτυξιακή βοήθεια προς τη Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα και εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για τις τρεις χώρες της περιοχής, που έδιωξαν ή διώχνουν γαλλικά στρατεύματα: Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί.
Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει κυρώσεις, τονίζοντας πως η εκπνοή του τελεσίγραφου της ECOWAS δεν σημαίνει πως ξεκινά άμεσα στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, είπε σε μια συνέντευξή του ότι η ECOWAS θα πρέπει να παρατείνει τη διορία που είχε δώσει στους στρατιωτικούς, επαναλαμβάνοντας ότι «ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διπλωματίας». Μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa ο Ταγιάνι πρόσθεσε:
«Είναι σωστό να ελευθερωθεί ο Μπαζούμ, όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Οι ΗΠΑ είναι πολύ επιφυλακτικές, είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα».