ΑΘΗΝΑ
01:36
|
04.05.2024
Διωγμό κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καταγγέλλει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την καταδίκη από ουκρανικό δικαστήριο του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ Ιωνάθαν σε πενταετή φυλάκιση και κατάσχεση περιουσίας με ανυπόστατες κατηγορίες για «βίαιη ανατροπή του καθεστώτος και προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» καταγγέλλει με δήλωσή του ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και διωγμό.

Σύμφωνα με το σαθρό κατηγορητήριο, ο Μητροπολίτης αναζήτησε φιλορωσικά φυλλάδια στο Διαδίκτυο και τα κατέβασε στον υπολογιστή του με σκοπό να τα διανείμει. Οι δικηγόροι του όμως κάνουν λόγο για σκευωρία, καθώς εντόπισαν ηλεκτρονικά ίχνη, σύμφωνα με τα οποία τα συγκεκριμένα αρχεία είχαν κατέβει στον υπολογιστή από κάποιον άλλον, σε χρόνο κατά τον οποίο ο Μητροπολίτης βρισκόταν υπό κράτηση.

Με δήλωσή του για την υπόθεση, ο Πατριάρχης Κύριλος καλεί, για μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινή γνώμη, τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, τους οργανισμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στρέψουν την προσοχή τους στην «σκοπίμως ασκούμενη από την ουκρανική κυβέρνηση πολιτική, που αποβλέπει στην καταστροφή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Όπως αναλυτικά αναφέρει:

Στις 7 Αυγούστου 2023 το δημοτικό δικαστήριο Βίνιτσα εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά του επιχωρίου ποιμενάρχη της εκκλησιαστικής επαρχίας Τούλτσιν και Μπρατσλάφ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μητροπολίτη Ιωνάθαν Γελέτσκιχ.

Αυτής της παράνομης αποφάσεως προηγήθηκαν πολλαπλές προσπάθειες ασκήσεως πίεσης στον Σεβασμιώτατο Ιωνάθαν, ο οποίος παρά ταύτα παρέμεινε αφοσιωμένος στην Εκκλησία του και τους εν Χριστώ αδελφούς του.

Γνωρίζω προσωπικά τον μητροπολίτη Ιωνάθαν από τα χρόνια των σπουδών και των κόπων του στη Θεολογική Ακαδημία Λένινγκραντ. Ακόμη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα όργανα της κρατικής ασφάλειας του άθεου κράτους κατέβαλαν ατυχείς προσπάθειες να τον εκφοβίσουν. Και οι ακόλουθοί τους, δηλαδή όσοι σήμερα πολεμούν την Εκκλησία του Χριστού, συνέχισαν αυτή την επαίσχυντη προσπάθεια, εκδίδοντας άδικη ετυμηγορία. Ηλικιωμένος πλέον και βαριά ασθενής, ο ιεράρχης, ευρέως γνωστός στον ορθόδοξο κόσμο ως εκκλησιαστικός μουσικοσυνθέτης, καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση με κατάσχεση περιουσίας για παράλογες κατηγορίες, που συμπεριλαμβάνουν «ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στην βίαιη αλλαγή ή ανατροπή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου καθεστώτος ή την κατάληψη της κρατικής εξουσίας» καθώς και «την προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Όλες αυτές οι κατηγορίες είναι απολύτως ανυπόστατες και τα λεγόμενα αποδεικτικά στοιχεία είναι παραποιημένα. Ο Σεβασμιώτατος Ιωνάθαν, όπως και σύμπασα η Εκκλησία, δέεται υπέρ της ειρήνης, καλεί για την πνευματική ενότητα της Αγίας Γης των Ρως, καθώς και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ελέγχοντας την από ιεροκανονικής απόψεως αδικία του σχίσματος. Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος γιατί καταδικάσθηκε.

Σε αυτή την δικαστική ετυμηγορία, που υπαγορεύθηκε από το μίσος έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, βλέπουμε μια άλλη κατά σειρά εκδήλωση της κραυγαλέας παραβιάσεως της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και ένα δείγμα των διωγμών κατά της θρησκείας.

Πάλιν και πολλάκις καλώ τη διεθνή κοινή γνώμη, τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, τους οργανισμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στρέψετε την προσοχή σας στην σκοπίμως ασκούμενη από την ουκρανική κυβέρνηση πολιτική, που αποβλέπει στην καταστροφή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στη συνέχιση των ατιμώρητων διώξεων των ιεραρχών και κληρικών, των μοναζόντων και λαϊκών της.

Όπως ανακοινώθηκε ο Μητροπολίτης Ιωνάθαν, που είναι ιδιαίτερα ηλικιωμένος, θα τεθεί προσωρινά σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να εφαρμοστεί η ποινή του, ενώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης.

«Θεωρούμε την καταδίκη παράνομη και η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπόκειται σε έλεγχο και ακύρωση από το εφετείο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που κάνει λόγο για «σημαντική παραβίαση των κανόνων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου».

Λειτουργία για το Τσερνόμπιλ, όπως παρουσιάστηκε το 2016, συμφωνία του συλληφθέντος παππού, είναι πασίγνωστος και απολύτως μειλίχιος, στυλ Αναστάσιου

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, χθες Δευτέρα, ο Μητροπολίτης Πάβελ, ηγούμενος της Μονής Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση με εγγύηση 900.000 δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα