ΑΘΗΝΑ
12:29
|
05.11.2024
Το όλο σκάνδαλο έχει στοιχεία που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει σκαρφισθεί ευφάνταστος σεναριογράφος για κάποια από τις διάσημες σαπουνόπερες που παράγει αφειδώς η Κολομβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν πρόλαβε να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας για την επίτευξη -έστω και προσωρινής- εκεχειρίας  με τους αντάρτες του ΕLN,  στην Κολομβία, ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο. Γιατί η εξέλιξη, που ενδεχομένως να σταματήσει τη διαρκή αιμορραγία του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και επαινέθηκε σε διεθνές επίπεδο, επισκιάσθηκε σχεδόν οσονούπω από τα Πάρθια Βέλη του σκανδάλου, που έχει πρωταγωνιστή τον ίδιο τον γιο του Νικολάς.

Οι ραγδαίες εξελίξεις, που κατέληξαν στην υπό  όρους αποφυλάκιση  ου Νικκολάς Πέτρο Μπούργος και της πρώην συντρόφου του Νταϊσούρις Βάσκες, που κατηγορούνται για σύσταση εταιρείας αποδοχής δωροδοκιών και της δημιουργίας ενός μηχανισμού πολιτικο-επιχειρηματικής διαφθοράς, ενδέχεται να πλήξουν και τον ίδιον τον Πρόεδρο. Διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία στους φακέλους της εισαγγελίας, πολλά από τα χρήματα που συνέλεξε η εταιρεία ενδέχεται να διοχετεύθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου της Κολομβίας. Η υπόθεση άλλωστε εμπλέκει και πολύ σημαντικά ονόματα από τους επιχειρηματικούς κύκλους, κοντινά πρόσωπα και συνεργάτες του Προέδρου, μέχρι και μεγαλολαθρέμπορους ναρκωτικών.

Τόσο η Βάσκες όσο και ο υιός Πέτρο κατηγορούνται πλέον για τους ελιγμούς που έκαναν ώστε να κρύψουν τον παράνομο πλουτισμό τους. Το ξέπλυμα χρήματος λογίζεται στην Κολομβία ως ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα και το ζευγάρι μπορεί να καταλήξει για πάνω από δέκα χρόνια στη φυλακή. Επιπλέον, είχαν προσπαθήσει να προσδώσουν νομιμότητα στα αποκτήματά τους, γράφοντάς τα στο όνομα μελών της οικογένειάς τους: την πανάκριβη Mercedes Benz της Νταϊσούρις στον θείο της Σέσαρ Εμίλιο Βάσκες. Μόνο η αδελφή της Γκλέιντις δεν είχε στο όνομά της περιουσιακά στοιχεία της Βάσκες γιατί ήταν αστυνομικός και μάλιστα στη φρουρά του προέδρου κι ως εκ τούτου ήταν εκτεθειμένη. Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει πως η Βάσκες αγνοούσε το αίτημα της μητέρας της να επιστρέψει τα παράνομα χρήματα, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να την καταγγείλει κανείς γιατί αυτά είναι παράνομα κι εξάλλου έχει και απτές αποδείξεις.

Επιπλέον, το όλο σκάνδαλο έχει και στοιχεία που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει σκαρφισθεί ευφάνταστος σεναριογράφος για κάποια από τις διάσημες σαπουνόπερες που παράγει αφειδώς η Κολομβία. Και τούτο γιατί το νήμα ξετυλίχθηκε μέσα από μία οικογενειακή ερωτική προδοσία.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο όταν η Βάσκες εντελώς απροσδόκητα αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Semana τις «απάτες» του πρώην συντρόφου της στη διαχείριση κεφαλαίων για την εκστρατεία του πατέρα του. Βέβαια, ο αποχρών λόγος για την αποκάλυψή της ήταν ζήλια της για τη σχέση που συνήψε ο Νικολάς με τη φίλη της Λάουρα Οχέδα, με την οποία πρόκειται να αποκτήσει και παιδί. Η ζήλια της Βάσκες ήταν τέτοια που μάλιστα είχε παγιδεύσει και το τηλέφωνο της Οχέδα. Πράγμα δε που της στοίχισε: η εισαγγελία εξόν από κατηγορίες για διαφθορά της απήγγειλε και κατηγορία για παράβαση προσωπικών δεδομένων! Από την πλευρά του ο Νικολάς Πέτρο κατηγορούσε την πρώην αγαπημένη του για σχέση που συνήψε με «τον χειρότερο εχθρό του».

Αλλά και οι υπόλοιπες πτυχές του σκανδάλου έχουν διαδρομές εξίσου περίπλοκες με την πλοκή μιας σαπουνόπερας. Γιατί μέσα στις σελίδες από τις έρευνες και τις παρακολουθήσεις της εισαγγελίας παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο «Άνθρωπος Marlboro», ή ο «Τούρκος». Ο πρώτος είναι ο Σαμουέλ Σαντανδέρ Λοπεσιέρα Γκουτιέρες, που έκανε χρήματα μέσω από το εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών και καπνού -εξού και η επωνυμία του The Marlboro Man. Εξελέγη γερουσιαστής το 1994, όμως οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το 2002 εκδόθηκε στις αμερικανικές αρχές. Μετά την καταδίκη του σε 25ετή κάθειρξη, το 2021 αφέθηκε ελεύθερος. Οι έρευνες δείχνουν πως έδινε χρήματα στον Νικολάς Πέτρο, όμως μένει να διαπιστωθεί αν παρέμεναν στα χέρια του γιου ή κάποιο ποσό κατέληγε την εκστρατεία του πατέρα Πέτρο.

Ο δεύτερος, ο «Τούρκος» είναι ο Αλφόνσο ντελ Κρίστο Ιλσάκα Ελχάουδε, που επίσης εμφανίζεται ως πιθανός χρηματοδότης του Νικολάς Πέτρο. Οι αρχές τον συνδέουν με εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων παραστρατιωτικών ομάδων [Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC)] και μαφίες διοικητικής διαφθοράς. Έχει  φυλακισθεί ουκ ολίγες φορές με κατηγορίες για δολοφονίες. Επίσης στα «κατάστιχα» των ερευνών καταλήγει και ο Εουκλίδες Τόρρες, γνωστός «λομπίστας», πολιτικός και ιθύνων νους της clan Torres, στη Μπαρανκίγια, που εμφανίζεται -μέσω της Βάσκες- να έχει χρηματοδοτήσει πιθανώς την εκστρατεία του Πέτρο στην περιοχή.

Ο «Τούρκος», Αλφόνσο ντελ Κρίστο Ιλσάκα Ελχάουδε

Άλλο ηχηρό όνομα στην υπόθεση είναι ο Μάξιμο Νοριέγα, φίλος του ζευγαριού και ηγέτης του κυβερνητικού κόμματος Pacto Histórico στην επαρχία Ατλάντικο στην Καραϊβική και σκηνικό της όλης υπόθεσης. Ο Νοριέγα μάλιστα ήταν υποψήφιος για κυβερνήτης της επαρχίας έως την περασμένη εβδομάδα, όμως αναγκάσθηκε να αποσυρθεί μετά τη σύλληψη του Νικολάς  Πέτρο Μπούργκος.

Στο στόχαστρο μπαίνει και ο Αρμάντο Μπενεδέτι. Δεξί χέρι του Πέτρο στην προεκλογική εκστρατεία, με αποτέλεσμα μετά τη νίκη του νυν προέδρου να διορισθεί πρεσβευτής στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, ο Μπενεδέτι, γνωστός πολιτικός με μεγάλη επιρροή, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί προ δύο μηνών εξαιτίας ενός άλλου σκανδάλου που ήλθε να κλυδωνίσει την «ηθική» αξιοπιστία της κυβέρνησης Πέτρο. Εκείνο που αφορά  μετά την κλοπή ενός χαρτοφύλακα με χρήματα (15.000 δολάρια) από το σπίτι της πρώην επιτελάρχη του Πέτρο Λάουρα Σαράβια. Η επιτελάρχης είχε υποβάλει σε τεστ ψεύδους την γκουβερνάντα της για την κλοπή, όμως η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Από τη διερεύνηση, αλλά και ηχητικά που κυκλοφόρησαν, προέκυπταν υποψίες πως τα αδήλωτα χρήματα προορίζονταν για την εκστρατεία του προέδρου, με τον Μπενεδέτι να  απειλεί σε κάποια από αυτά την Σαράβια με αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Πέτρο. Μάλιστα θρυλείται πως σε άλλες συνομιλίες η Βάσκες παραπονείται στη σύζυγο του Μπενεδέτι Αδελίνα για τα προσκόμματα που έφερε αυτός στις πολιτικές φιλοδοξίες του Νικολάς στο Ατλάντικο. Ο ίδιος ο Μπενεδέτι διέψευσε πως η Αδελίνα στις συνομιλίες είναι η σύζυγός του.

Στις ύποπτες συνομιλίες εμπλέκεται και ο Ρικάρδο Ρόα, σημερινός πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Ecopetrol και διαχειριστής (και άρα υπεύθυνος) της εκστρατείας του Πέτρο, με τον οποίον είναι πολύ δεμένος. Η αντιπολίτευση έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας, γιατί αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παράτυπη χρηματοδότηση θα ήταν ακριβώς αυτός που θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο. Την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελία παρουσίασε έγγραφο, όπου εμφανίζονται κι άλλα ηχηρά ονόματα -όπως η σύζυγος του προέδρου Βερόνικα Αλκόσερ και πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί.

Το σκάνδαλο αυτό, για πολλούς αναλυτές στη χώρα, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην διακυβέρνηση της Κολομβίας, αλλά και στην οικονομική της αξιολόγηση από τους ξένους οίκους, που είναι «ευαίσθητοι» σε υποθέσεις διαφθοράς. Κρίσιμα νομοσχέδια που θα έλθουν προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση μπορεί να βρουν προσκόμματα. Τόσο γιατί θα υπάρχει η καχυποψία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν τον Πέτρο, όσο κυρίως γιατί η ηθική εικόνα του προέδρου είναι ισχυρός παράγοντας δημοφιλίας του στην κοινωνία, πράγμα που αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο στις διαβουλεύσεις και τις πιέσεις στο Κογκρέσο. Άλλωστε η πάταξη της διαφθοράς ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα και λόγους για τους οποίους ο λαός της Κολομβίας επέλεξε τον Γκουστάβο Πέτρο να ενσαρκώσει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον. Ο ίδιος ο Πέτρο σε δηλώσεις του  για την υπόθεση ήταν σαφής: «εάν αυτό αληθεύει, τότε ο Πρόεδρος αυτός πρέπει να φύγει σήμερα. Εγώ δεν είμαι Ουρίμπε, δεν είμαι Σάντος, δεν είμαι Ντούκε», αναφερόμενος σε αλήστου μνήμης προκατόχους του, που απαξίωσαν τη θέση τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλβανική τσαμουριά και λεβαντίνοι Έλληνες: Η ιταλική προπαγάνδα για την εισβολή του ’40

H επιχείρηση για την κατάκτηση της Ελλάδας το 1940 θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τακτικά και στρατιωτικά λάθη του φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τέλος μετά από 50 ημέρες για την απεργία στην Boeing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα