ΑΘΗΝΑ
05:33
|
01.03.2024
«Ο στόχος μας είναι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Βόρεια Συρία, ενώ ο στόχος του Ερντογάν από μία συνάντηση είναι η νομιμοποίηση της κατοχής».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους δικούς του όρους στο τραπέζι μίας μελλοντικής συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν, έβαλε ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, με συνέντευξη που έδωσε και θα προβληθεί απόψε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.

 Ο Άσαντ ξέκοψε κάθε ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν όσο τουλάχιστον διατηρούνται τουρκικά στρατεύματα κατοχής στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

«Η συνάντηση δεν μπορεί να συμβεί υπό τους όρους του Ερντογάν» είπε ο  Άσαντ και πρόσθεσε με νόημα:

«Ο στόχος μας είναι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Βόρεια Συρία, ενώ ο στόχος του Ερντογάν από μία συνάντηση είναι η νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής. Επομένως, γιατί να συναντηθώ με τον Ερντογάν; Για να πιούμε αναψυκτικό;»

Ο Σύρος Πρόεδρος απάντησε σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σε σχέση με το προσφυγικό και τον επαναπατρισμό Σύρων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν λόγω του πολέμου, τα σχέδια ξένων δυνάμεων για την απομάκρυνσή του από την εξουσία με την επισήμανση πως τηρουμένων των αναλογιών δεν απέχουν πολύ από εκείνα που ανέτρεψαν τον Μουαμάρ Καντάφι από τη Λιβύη και τον Σαντάμ Χουσείν από το Ιράκ.

Κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για το λαθρεμπόριο χαπιών Κάπταγκον (Captagon) που θεωρούνται τα «ναρκωτικά των τζιχαντιστών» αλλά χρησιμοποιούνται εδώ και έναν αιώνα ως παράγωγο της διεγερτικής ουσίας αμφεταμίνη, που χορηγείται στους στρατιώτες όλων των χωρών που εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Όπως είπε, πίσω από αυτό το λαθρεμπόριο βρίσκονται οι ίδιες χώρες που δημιούργησαν «χάος στη Συρία», απορρίπτοντας τις κατηγορίες που κατά καιρούς επιρρίπτουν σε βάρος της συριακής κυβέρνησης δυτικές χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης, ο Σύρος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν αντιπολιτευόμενα κόμματα που δίνουν τη μάχη τους στην πατρίδα, και άλλα που προωθούνται από το εξωτερικό για λογαριασμό ξένων δυνάμεων. Πρόσθεσε δε πως η μόνη αντιπολίτευση που αναγνωρίζει είναι «εκείνη που υπάρχει στη Συρία και όχι αυτή που κατασκευάζεται έξω».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα προσωρινή λύση για αποτροπή της παράλυσης του κράτους στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 10 τα παιδιά στη Γάζα που πέθαναν από πείνα και δίψα

Γάζα: Σφαγή 112 πεινασμένων Παλαιστινίων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα

ΟΗΕ: Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για την σφαγή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα