ΑΘΗΝΑ
14:20
|
02.05.2024
Πιο κοντά σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα ήρθε η ECOWAS που έδωσε απόψε εντολή σε στρατιωτική δύναμη να αναμένει εντολή για δράση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και τη στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί στο Νίγηρα που ανάτρεψε στις 26 Ιουλίου τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος και προεδρεύων του περιφερειακού οργανισμού, Μπόλα Τινούμπου, που κατά την έναρξη της συνόδου φάνηκε να δίνει έμφαση στην  αποκατάσταση της κυβέρνησης του Προέδρου Μπαζούμ του Νίγηρα προτείνοντας να δοθεί προτεραιότητα σε διπλωματικά μέσα για την εξεύρεση λύσης ανέκρουσε πρύμναν.

Λίγο μετά τις 19.30 (ώρα Ελλάδας) η ECOWAS αποφάσισε να διατάξει άμεσα την ενεργοποίηση μίας στρατιωτικής δύναμης εν αναμονή δράσης απαιτώντας από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Νίγηρα να αποκαταστήσει τη νόμιμη κυβέρνηση. Παράλληλα, άφησε λίγο χώρο για την πιθανή εξεύρεση λύσης μέσω ειρηνικών μέσων.

«Παραμένει ακλόνητη η δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον Νίγηρα στην πορεία τους προς την ειρηνική, δημοκρατική σταθερότητα. Ελπίζω ότι μέσω της συλλογικής προσπάθειάς μας μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ειρηνική λύση, ως οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στον Νίγηρα. Δεν χάθηκαν όλα ακόμα», πρόσθεσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο προεδρεύων της ECOWAS, Μπόλα Τινούμπου.

Στη συνέχεια διαβάστηκε το επίσημο ανακοινωθέν που περιλαμβάνει:

  • Απόφαση με την οποία ζητείται από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων «να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Δύναμη Επιφυλακής της ECOWAS».
  • Απόφαση που αναφέρει ότι διατάχθηκε «η ανάπτυξη της Δύναμης Επιφυλακής της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατικά του Νίγηρα».
  • Και μία τρίτη που αναφέρεται στην αποκατάσταση αυτής της τάξης «με ειρηνικά μέσα».

Στη σύνοδο συμμετείχαν εννιά από τους 11 ηγέτες χωρών της  ECOWAS, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων Γουινέας-Μπισάου, Γκάνας, Σενεγάλης, Τόγκο, Μπενίν και Σιέρα Λεόνε. Παρόντες ήταν και οι ηγέτες της Μαυριτανίας και του Μπουρούντι μολονότι δεν είναι μέλη της  ECOWAS.

Απειλούν να εκτελέσουν τον Μπαζούμ

Την αποκάλυψη πως εάν επιχειρηθεί ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα θα θανατωθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ μετέφεραν στις ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχαν ένας στρατηγός και τρεις συνταγματάρχες με αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Η αποκάλυψη έγινε σήμερα με δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΑΡ αξιωματούχος που είχε πρόσβαση στις συνομιλίες της Βικτώρια Νούλαντ στη Νιαμέι και θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ανατραπείς Πρόεδρος Μπαζούμ που έχασε την εξουσία με πραξικόπημα μελών της Προεδρικής Φρουράς στις 26 Ιουλίου παραμένει έκτοτε σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του. Από την Τετάρτη, ο Μπαζούμ αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα καθώς οι στρατιωτικοί που τον φρουρούν απαγορεύουν στο υπηρετικό προσωπικό να κάνει ανεφοδιασμό. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για αυτή την εξέλιη.

Από νωρίς το μεσημέρι παραμένει σε εξέλιξη η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» στην πρωτεύουσα  της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA- Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα