ΑΘΗΝΑ
11:16
|
11.05.2024
Τι έγραψαν οι Μάρτιν Σκορτσέζε, Μπράιαν Άνταμς και Ρόνι Γουντ των Stones για τον εκλιπόντα κιθαρίστα και τραγουδοποιό των The Band.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, κιθαρίστας και τραγουδοποιός του επιδραστικού καναδο-αμερικανικού συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, The Band. Η ανακοίνωση του μάνατζερ του εκλιπόντος ανέφερε ότι ο Ρόμπι Ρόμπερτσον πέθανε την Τετάρτη περιστοιχισμένος από την οικογένειά του μετά από μακρά ασθένεια που αντιμετώπιζε.

«Ο Ρόμπι ήταν περιστοιχισμένος από την οικογένειά του τη στιγμή του θανάτου του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, Τζάνετ, της πρώην συζύγου του, Ντομινίκ, του συντρόφου της Νίκολας και των παιδιών και των εγγονών του», έγραψε ο επί 34 χρόνια μάνατζερ του Ρόμπερτσον, Τζάρεντ Λεβίν. Αντί για λουλούδια, η οικογένεια ζήτησε να γίνουν δωρεές στο Six Nations of the Grand River για την υποστήριξη ενός νέου πολιτιστικού κέντρου.

Οι The Band ήταν ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Ρόμπερτσον έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια τους, συμπεριλαμβανομένων των «The Weight» και «The Night They Drove Old Dixie Down».

Ο Ρόμπι Ρόμπερτσον γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά το 1943. Εγκατέλειψε το πατρικό του σε ηλικία μόλις 16 ετών για να ακολουθήσει μια καριέρα στη μουσική.

Οι The Band έγιναν, επίσης, γνωστοί ως η support μπάντα του Μπομπ Ντίλαν, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του 1966, ενώ το 1968 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, το «Music from Big Pink». Κυκλοφόρησαν, επίσης μια σειρά από αναγνωρισμένα άλμπουμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και αφού έπαιξαν το τελευταίο τους σόου ως πλήρες συγκρότημα το 1976, ενώθηκαν ξανά χωρίς τον εκλιπόντα Ρόμπερτσον κατά τη διάρκεια των 1980s και του 1990s.

Μετά την επιτυχία του «The Last Waltz», συνεργάστηκε με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε στα μουσικά θέματα μερικών από τις πιο γνωστές ταινίες του Αμερικανού, όπως το κλασικό Raging Bull (Οργισμένο Είδωλο) του 1980 και το The Irishman (Ο Ιρλανδός) του 2019. Αποτίνοντας φόρο τιμής, ο Σκορτσέζε αποκάλεσε τον Ρόμπερτσον «γίγαντα» και «σταθερή παρουσία στη ζωή και τη δουλειά μου».

Πολύ πριν γνωριστούμε, η μουσική του έπαιξε κεντρικό ρόλο στη ζωή μου – εγώ και εκατομμύρια και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είπε ο Σκορτσέζε και πρόσθεσε: Η επίδραση του στη μορφή τέχνης ήταν βαθιά και διαρκής.

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ, έγραψε στο X, πρώην Twiiter: «Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, φίλος και θα μας λείψει πολύ».

Και ο συντοπίτης του από τον Καναδά, Μπράιαν Άνταμς ανήρτησε μια φωτογραφία του εκλιπόντα με το σχόλιο: «Σε ευχαριστώ για τη μουσική σου και όλα όσα ζήσαμε μαζί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #12: Μία θαρραλέα κίνηση

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο, 18/5/24

Βέλγιο: Εργαζόμενοι διέκοψαν την μετάδοση  του τραγουδιού του Ισραήλ στη Eurovision

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα