Η Ρωσία ξεκίνησε την πρώτη της αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης εδώ και σχεδόν μισό αιώνα (από το 1976), σε μια προσπάθεια να είναι η πρώτη χώρα, που θα πρσεληνωθεί στον σεληνιακό νότιο πόλο.
Η αποστολή Luna 25 της Μόσχας απογειώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από τις εγκαταστάσεις του Κοσμοδρομίου Vostochny στη ρωσική Άπω Ανατολή. Ο νότιος πόλος της Σελήνης πιστεύεται ότι περιέχει κοιτάσματα νερού.
Ο ενισχυτής Fregat διαχωρίστηκε από το τρίτο στάδιο του πυραύλου περίπου 564 δευτερόλεπτα μετά την πτήση. Η πτήση προς τη Σελήνη θα διαρκέσει έως και 5,5 ημέρες. Το διαστημικό σκάφος θα περάσει από 3 έως 7 ημέρες περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης πριν προσεληνωθεί στην περιοχή του κρατήρα Boguslawsky. Οι κρατήρες Manzinus και Pentland-A έχουν ονομαστεί ως εναλλακτικοί τόποι προσελήνωσης.
Το ρωσικό διαστημικό σκάφος θα αναζητήσει φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του νερού, και θα μελετήσει τις επιπτώσεις των διαστημικών ακτίνων και των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στη σεληνιακή επιφάνεια. Το lander είναι εξοπλισμένο με πολλές κάμερες.
Η ρωσική αποστολή αγωνίζεται εναντίον της Ινδίας, η οποία έστειλε το δικό της σκάφος (το Chandrayaan-3 μεταφέρει ένα σκάφος προσσελήνωσης, το Vikram, που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan-το όνομα σημαίνει «Σοφία»-που θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης) τον περασμένο μήνα και βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Ο επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ρωσίας είπε στο Interfax, ότι το σκάφος αναμένεται να προσεληνωθεί στις 21 Αυγούστου. Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 της Ινδίας επρόκειτο να φτάσει στην επιφάνεια στις 23 Αυγούστου.