ΑΘΗΝΑ
11:30
|
29.09.2024
Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τις απειλές της ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα τους θεωρώντας πως ενεργεί υπέρ των γαλλικών συμφερόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από γαλλική στρατιωτική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας και κατά της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), ένα 24ωρο αφότου η τελευταία αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση να δοθεί εντολή ετοιμότητας για δράση στο Νίγηρα σε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, με την υποσημείωση πως παραμένει στο τραπέζι και η επιλογή εξεύρεσης λύσης με «ειρηνικά μέσα».

Η γαλλική στρατιωτική βάση Ouallam στο Νίγηρα

Πολλοί από τους νεαρούς διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Νίγηρα και  της Ρωσίας και φώναζαν στους Γάλλους στρατιώτες να φύγουν. Άλλοι αποδοκίμαζαν την απόφαση της ECOWAS για μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη χώρα τους, αλλά και τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μπαζούμ χαρακτηρίζοντάς τους «τσιράκι» και «υποχείρια» της Γαλλίας».

Η Γαλλία διατηρεί περίπου 1.500 στρατιώτες στο Νίγηρα. Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση που ανέτρεψε στις 26 Ιουλίου τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ διέκοψε την περασμένη βδομάδα την ισχύ των διμερών συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των Γάλλων στρατιωτών από το έδαφος του Νίγηρα. Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το απέρριψε με τη δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση πραξικοπηματιών του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τσιανί.

Πέρσι, τα γαλλικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί μετά από χρόνια αποτυχημένων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων σε βάρος τζιχαντιστών που έδιναν στη Γαλλία το κατάλληλο πρόσχημα για δράση στο έδαφος χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστρία ψηφίζει σε αμφίρροπες εκλογές με την ακροδεξιά να διεκδικεί ιστορική νίκη

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Ελίν

Έκλεισαν τα σχολεία στο Νεπάλ μετά τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων από τις πλημμύρες

Από τη Γάζα στον Λίβανο και από τον Λίβανο στο Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα