ΑΘΗΝΑ
05:29
|
06.05.2024
Άλλη μία έφηβη, 16 ετών, νεκρή από δάγκωμα φιδιού επειδή βρισκόταν στην απομόνωση της «καλύβας για την έμμηνο ρύση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορίτσι, ηλικίας 16 ετών, από το Νεπάλ έχασε τη ζωή της επειδή γεννήθηκε κορίτσι και ως κορίτσι θα έπρεπε να υποβληθεί στο παράνομο έθιμο «chhaupadi», το οποίο αναγκάζει κορίτσια και γυναίκες να μένουν απομονωμένες σε μια καλύβα για όσο διάστημα έχουν περίοδο.

Η Ανίτα Τσαντ, από την επαρχία Μπαϊτάντι στα δυτικά σύνορα του Νεπάλ με την Ινδία, πέθανε μέσα στις επονομαζόμενες «καλύβες της έμμηνου ρύσης» από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν μόνη και αποκλεισμένη ως μιαρή από τους υπόλοιπους συγχωριανούς της.

Ο θάνατος της 16χρονης έφηβης εξαιτίας της παράνομης πρακτικής «chhaupadi» είναι ο πρώτος από το 2019. Ακτιβιστές που αγωνίζονται για την εξάλειψη του βάρβαρου και αναχρονιστικού «εθίμου» εκφράζουν φόβους για αναβίωση αυτής της πρακτικής σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών σε περιοχές του δυτικού Νεπάλ.

Το «chhaupadi», ένα αρχαίο «έθιμο» συνδεδεμένο με τον ινδουισμό, θεωρεί τις γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει μιαρές και κακότυχες για την υπόλοιπη κοινότητα. Γι’ αυτό τις αναγκάζουν να κοιμούνται έξω σε καλύβες ή στάνες, ενώ τους απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες! Η εν λόγω πρακτική κηρύχτηκε παράνομη από το 2005 και επισίει ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες και πρόστιμο 3.000 ρουπιών του Νεπάλ (περίπου 23 ευρώ).  

Η αστυνομία στην επαρχία Μπαϊτάντι διενεργεί έρευνα για τα αίτια του θανάτου της 16χρονης Ανίτας ενώ η οικογένειά της αρνείται ότι είχε απομονώσει το κορίτσι σε «καλύβα για την έμμηνο ρύση». Μάλιστα, δήλωσαν ότι η 16χρονη δεν είχε περίοδο όταν… έτυχε να τη δαγκώσει το δηλητηριώδες φίδι.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαλείψουμε αυτή την πρακτική αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο», παραδέχθηκε τοπικός αξιωματούχος.

Η Parwati Budha Rawat ήταν το τελευταίο θύμα αυτής της πρακτικής μέχρι σήμερα. Το 2019 ήταν 21 ετών, κλεισμένη μέσα σε καλύβα για τρεις ημέρες και νύχτες, άναψε φωτιά για να ζεσταθεί και πέθανε από ασφυξία. Τη βρήκε νεκρή η πεθερά της. «Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η πεθερά στην Kathmandu Post. Ο θάνατος της Parwati ήταν ο πέμπτος εκείνη τη χρονιά εξαιτίας αυτής της πρακτικής. Ο θάνατος της έγινε η αφορμή για την κινητοποίηση των αρχών με την έναρξη προγραμμάτων και εκστρατειών για την εξάλειψη του «εθίμου». Καταστράφηκαν χιλιάδες «καλύβες της έμμηνου ρύσης» αλλά ίσως δεν άλλαξαν ακόμα κάποια μυαλά.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα