Έρευνα της εταιρίας Envoy που μελετά τις εργασιακές σχέσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες κατέγραψε πως το 80% των προϊσταμένων μετανιώνει για την επιστροφή στο γραφείο δηλώνοντας πως θα είχαν αντιμετωπίσει το θέμα διαφορετικά εάν γνώριζαν τι επιθυμούν οι υφιστάμενοί τους.
Σε γενικές γραμμές η έρευνα της Envoy σε διάφορες χώρες του κόσμου το 2022 μελέτησε στοιχεία για πάνω από 31 εκατομμύρια εργαζόμενους. Από αυτούς πέρσι μόνο το 37% εργάστηκε με φυσική παρουσία σε σχέση με όσους έκαναν το 2021 την ίδια δουλειά μέσω τηλεργασίας.
Το 71% των εργαζομένων προτιμά να πηγαίνει στο γραφείο στα μέσα της βδομάδας γιατί η κίνηση στα μέσα συγκοινωνίας ή στους δρόμους είναι υψηλότερη τις Τρίτες και τις Τετάρτες και χαμηλότερη τις Παρασκευές.
Το 64% των διευθυντικών στελεχών στους χώρους δουλειάς προσπάθησε να κάνει πιο ελκυστικούς τους τόπους εργασίας προσθέτοντας περισσότερους χώρους και ανέσεις για τους εργαζόμενους το 2022.
Το 82% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα κατέληξαν σε μοντέλο υβριδικής εργασίας δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα δουλειάς κατά την φυσική επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους.
«Πολλοί οργανισμοί που προσπάθησαν να επιβάλουν την επιστροφή στο γραφείο αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν ή να αλλάξουν τα σχέδιά τους λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων» τόνισε χαρακτηριστικά διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας Career/Life Alliance Services.
Πάντως, στοιχεία της εταιρίας WFH Research καταγράφουν πως από τον Ιούλιο, το 59% των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης έχει επιστρέψει στο 100% των θέσεων εργασίας, το 29% βρίσκεται σε υβριδική ρύθμιση (δηλαδή κάποιες μέρες κάνει τηλεργασία και άλλες εργάζεται με φυσική παρουσία) ενώ το 12% είναι εντελώς απομακρυσμένο.
Η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψε ότι οι πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι εργάζονταν από το σπίτι 0,9 τη βδομάδα κατά μέσο όρο σε 34 χώρες το διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2023.
Σε αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε πως η τηλεργασία είναι ψηλότερη σε αγγλόφωνες χώρες όπου οι εργαζόμενοι πλήρους εργαζόμενοι δουλεύουν κατά 1,4 μέρες τη βδομάδα από τα σπίτια τους σε Αυστραλία, Καναδά, Ν.Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Αντίθετα, σε επτά ασιατικές χώρες τηλεργασία έκαναν 0,7 μέρες τη βδομάδα, 0,8 μέρες σε ευρωπαϊκές χώρες και 0,9 ώρες τη βδομάδα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Αφρικής.
Τα γραφεία εξακολουθούν να είναι μόνο κατά το ήμισυ γεμάτα σε σύγκριση με την προ πανδημίας πληρότητα. Σε όλους τους κλάδους, μεγάλες εταιρείες όπως η Disney, η Starbucks και η BlackRock απαιτούν από τους υπαλλήλους να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, με τα στελέχη να αναφέρουν συχνά την ανάγκη για περισσότερη προσωπική συνεργασία, αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι που μπορούν να διεκπεραιώσουν τη δουλειά μέσω τηλεργασίας δυσανασχετούν.