ΑΘΗΝΑ
18:12
|
28.04.2024
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε την ανάκληση της άδειας χρήσης του κτιρίου που εδράζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε την ανάκληση της άδειας χρήσης του κτιρίου που εδράζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στην οδό Ερμού, σύμφωνα με τη σχετική πράξη που δημοσιεύεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η απόφαση φαίνεται πως έρχεται σε απάντηση στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου», η οποία έλαβε χώρα στις 18 Ιουλίου στον κήπο του κτιρίου και κατά πως φαίνεται, προκάλεσε την ενόχληση της κας υπουργού και κάποιων εντός του ΥΠΠΟ. Η απόφαση της κας Μενδώνη έγινε επίσης μετά από σχετικό άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Τα Νέα» (22/7/23), για το οποίο η πληρεξούσια δικηγόρος του ΣΕΑ, Εφη Μουγγαράκη, έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον δημοσιογράφο και τον διευθυντή της εφημερίδας Γιώργο Μαντέλα, με τον ΣΕΑ να χαρακτηρίζει το δημοσίευμα στο σύνολό του «προσβλητικό και συκοφαντικό».

Η προέδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, ανέφερε σε ανάρτησή της: «Προφανώς και ο Σύλλογος δεν θα λογοκριθεί, ούτε θα αφήσει το κτίριο να δοθεί για εμπορευματικές χρήσεις».

Μενδώνη, όπως Ερντογάν"Έτι επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός…

Posted by Δέσποινα Κουτσούμπα on Friday, August 11, 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντέδρασε άμεσα, ζητώντας ρητά «να ακυρωθεί η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η κυρία Μενδώνη δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο στον πολιτισμό, χθες βράδυ με Υπουργική Απόφαση, ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δεν μπόρεσε να «συγχωρέσει» η κυρία Μενδώνη στον ΣΕΑ το γεγονός ότι φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο, που συγκλόνισε τον πλανήτη και η διερεύνηση των ευθυνών του έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα.

Είναι ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής στην διαφορετική άποψη και σε κάθε φωνή κριτικής και είναι προφανές ότι με τέτοιες εκδικητικές ενέργειες, η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να επιβάλει γενικό σιωπητήριο.

Στεκόμαστε δίπλα στον ΣΕΑ, δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί.​

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, αποκάλυψε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της υπουργού σε ανάρτησή του στα social media.

Τι ενοχλεί την Μενδώνη;Περίπτωση α:Ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος (εκλεκτός της ΝΔ) προχώρησε σε μια χυδαία επίθεση προς…

Posted by Νάσος Ηλιόπουλος on Saturday, August 12, 2023

Ανακοίνωση του Τομέα και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης, η κ. Μενδώνη ανακαλεί «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» την παραχώρηση του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στερώντας του τη στέγη, που αποτέλεσε τοπόσημο για τις Τέχνες και τα Γράμματα επί σειρά ετών.

Θαμμένος κάτω από εκατοντάδες λέξεις και τόνους γραφειοκρατίας, βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της απόφασης: ο Σύλλογος παραχώρησε τον γνωστό σε όλους μας κήπο του, για να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου», που σύμφωνα με την κ. Μενδώνη δεν συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου, αφού «αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος». Καταφεύγει, μάλιστα, στη διαστρέβλωση της αλήθειας, μιλώντας για οικονομικά οφέλη από την εκδήλωση, αναφέροντας ότι «οι επισκέπτες της εκδήλωσης καλούνται εγγράφως και με τρόπο πανηγυρικό σε απαραίτητη συνεισφορά σύμφωνα με τη σχετική αφισα-πρόσκληση», ενώ στην αφίσα αναφέρεται ρητά ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.

Είναι απολύτως εμφανές ότι η εν λόγω απόφαση είναι εκδικητική, με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δίνουν δυναμικά και αμετακίνητα μάχες για το δημόσιο συμφέρον και συγκρούονται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πληρώνοντας συχνά βαρύ τίμημα. Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Μύκονο και τη χυδαία επίθεση του δημάρχου Βόλου Α. Μπέου προς την προϊσταμένη Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας. Η κ. Μενδώνη επιλέγει, αντί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του Υπουργείου της, να επιτεθεί στο Σύλλογό τους, ο οποίος, είναι αλήθεια, συγκρούστηκε μαζί της σε μια σειρά θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Το κάνει, μάλιστα, παρεμβαίνοντας με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά του, αφού οι εκλογές του Συλλόγου είναι σε λίγες εβδομάδες.

Η σπουδή της υπουργού, όμως, να τιμωρήσει τον ΣΕΑ, δείχνει και την αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στην τραγωδία της Πύλου, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και αξιωματούχων της Frontex. Οι πολιτικές διώξεις συλλόγων με το μανδύα της γραφειοκρατίας μας γυρίζουν πίσω, σε πολύ σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θυμίζουμε στην υπουργό πολιτισμού και την κυβέρνηση ότι το κτήριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ επί υπουργίας Μ. Μερκούρη το 1982 και από τότε μέχρι σήμερα ουδείς υπουργός πολιτισμού διανοήθηκε να εκδώσει ανάλογη απόφαση, που να αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και πρωτοφανούς παρέμβασης στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία ενός ιστορικού συλλόγου όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητάμε από την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει την κατάπτυστη και αυταρχική αυτή απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα