ΑΘΗΝΑ
19:48
|
01.05.2024
Τα καθήκοντα ανατέθηκαν το Σάββατο από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στον πρέσβη της χώρας αυτής στην Ιορδανία, Ναγίφ αλ Σουνταΐρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθήκοντα προξένου άνευ έδρας των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ανέθεσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σε περίοδο που καταβάλλονται από τη μεριά των ΗΠΑ συστηματικές προσπάθειες για εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της σαουδαραβικής μοναρχίας με το Ισραήλ.

Τα καθήκοντα ανατέθηκαν το Σάββατο από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στον πρέσβη της χώρας αυτής στην Ιορδανία, Ναγίφ αλ Σουνταΐρι. Ο τίτλος που φέρει παράλληλα ο αλ Σουνταΐρι είναι «Μη μόνιμος πρέσβης στο Κράτος της Παλαιστίνης», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό πως εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως παλαιστινιακά εδάφη την Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατελήφθησαν μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 από το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ εδώ και πολλούς μήνες επιχειρούν μία νέα συμφωνία του Αβραάμ ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ παραγκωνίζοντας την επίλυση του παλαιστινιακού παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις για προσκόλληση στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στη βάση δύο κρατών.

Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The New York Times που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, οι ΗΠΑ προσπαθούν πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024 να πετύχουν μία «τριμερή συμφωνία» κατά την οποία οι ΗΠΑ θα δεσμεύονται πως θα δώσουν στη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη και βοήθεια στην ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος και το Ισραήλ θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους «κάποιο είδος παραχώρησης» αντί μίας ουσιαστικής λύσης για ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή Παλαιστινίων προσφύγων όπως ορίζουν δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ανάθεση διπλωματικών καθηκόντων για τους Παλαιστίνιους στον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Ισραήλ με τον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να επιχειρεί υποβάθμιση του ζητήματος. Μιλώντας σε ισραηλινό ραδιοσταθμό ο ΄Ελι Κοέν δήλωσε πως η κίνηση των Σαουδαράβων ήταν βασικά «συμβολική» εκτιμώντας πως ήθελαν «να διαμηνύσουν στους Παλαιστίνιους πως δεν τους έχουν ξεχάσει» ενώ «στην πραγματικότητα το παλαιστινιακό ζήτημα δεν είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες».

Αντίθετα, η ανάθεση διπλωματικών καθηκόντων στον Σαουδάραβα πρέσβη στην Ιορδανία και για το Παλαιστινιακό Κράτος προκάλεσε ικανοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή που είδε την κίνηση σαν επιβεβαίωση της δέσμευσης του βασιλικού οίκου των Σαούντ σε επίλυση του παλαιστινιακού πάνω στην προ 21ετίας διπλωματική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα