ΑΘΗΝΑ
04:51
|
18.05.2024
Το νέο βρετανικό δόγμα για τους αιτούντες άσυλο «βυθίζεται» στα στενά της Μάγχης.
Σκίτσο του Κρίστιαν Άνταμς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι άνθρωποι (μετανάστες ή πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που δεν πρόλαβαν ποτέ να το ζητήσουν) πνίγηκαν στα ανοιχτά του Σανγκάτ (Πα-ντε-Καλαί) στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με μικρό σκάφος τα στενά της Μάγχης. Δύο ακόμα επιβαίνοντες στο σκάφος αγνοούνται και συνολικά 59 διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε μονάδες φροντίδας στη Γαλλία. Το σκάφος εντοπίστηκε να βυθίζεται νωρίς το πρωί του Σαββάτου 12 Αυγούστου από σκάφος περιπολίας της γαλλικής υπηρεσίας Cormoran. Έρευνα για το δυστύχημα ξεκίνησε η εισαγγελία της Βουλώνης.

Το νέο ναυάγιο έφερε στο προσκήνιο το θέμα της πολιτικής ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ.

Μείνετε μακριά ή θα σας στείλουμε σε ένα μίζερο και απομονωμένο νησί (βλέπε Βρετανία)

Το δήθεν σκληρό δόγμα του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να «σταματήσει τις βάρκες», ναυαγεί καθημερινά είτε στη Μάγχη με τα καθημερινά ναυάγια, είτε στα δικαστήρια, που έχουν μπλοκάρει τον αμφιλεγόμενο νόμο του για απέλαση των αιτούντων άσυλο στη χώρα τους ή σε τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα. Κριτική δέχεται επίσης το πρόγραμμα των Συντηρητικών για «φιλοξενία» των μεταναστών σε φορτηγίδες, όπου το κόστος στήριξής τους είναι μικρότερο. Μόλις προ ημερών οι βρετανικές αρχές απομάκρυναν μετανάστες από μια φορτηγίδα σε αποβάθρα στη νοτιοδυτική Αγγλία μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Legionella στην παροχή νερού. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των Λεγεωνάριων, μια πνευμονική λοίμωξη που η εθνική υπηρεσία υγείας περιγράφει ως ασυνήθιστη αλλά «πολύ σοβαρή».

Απελπισία… Βοήθεια, ρίξτε μας έναν… ανέντιμο δικηγόρο

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση των Εργατικών συνεχίζει τις πιέσεις στον Σούνακ αφού δημοσκοπικά βγαίνει κερδισμένη από το θέμα της μετανάστευσης. Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος «στον εφιάλτη των μικρών σκαφών» στη Μάγχη. Ο σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης Στίβεν Κίνοκ κατηγόρησε τον Σούνακ ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κανένα πραγματικά «εφικτό σχέδιο» για την επίλυση του ζητήματος των αιτούντων άσυλο.

Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργός Εσωτερικών: Η Λεγιονέλα είναι βακτήριο των αριστερών ακτιβιστών!

Η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι συγκρότησε μια ομάδα για να αντιμετωπίσει «δικηγόρους που βοηθούν τους μετανάστες να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό σύστημα» στη Βρετανία. Ενίσχυσε, επίσης, την οικονομική του υποστήριξη στη Γαλλία με στόχο την παρακολούθηση των ακτών.

Από το 2018 πάνω από 100.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 100.715 μετανάστες έκαναν το διάπλου από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε το 2018 να καταμετρά αυτές τις διαπλεύσεις, που γίνονται κυρίως με αφετηρία τις γαλλικές ακτές. Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, αυξάνεται ο αριθμός των σκαφών με μετανάστες που προσπαθούν να κάνουν τον διάπλου.

Πάτε να γαμ@θ@@τε στη Γαλλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλληλεγγύη και Καταστολή

Eurovision 2024… από άλλον πλανήτη

Εισβολή στη Ράφα

Καλό Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα