ΑΘΗΝΑ
17:40
|
07.05.2024
Η δικαιοσύνη στην Τζόρτζια άσκησε δίωξη τη Δευτέρα στον Ντόναλντ Τραμπ και άλλα 18 πρόσωπα.
Ντόναλντ Τραμπ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δέχθηκε σειρά ποινικών κατηγοριών τη Δευτέρα (14/8), όταν το σώμα ενόρκων της Τζόρτζια εξέδωσε κατηγορητήριο για προσπάθειες ανατροπής της ήττας του στις εκλογές του 2020 από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι κατηγορίες, που απαγγέλθηκαν από την εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις, έρχονται να προστεθούν στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επικρατέστερος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το εκτεταμένο κατηγορητήριο 98 σελίδων απαριθμεί 19 κατηγορούμενους και 41 ποινικές κατηγορίες συνολικά, όπως αναφέρει το Reuters. Όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για εκβιασμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη στοχοποίηση μελών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων ήταν ο Μαρκ Μίντοους, πρώην προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, και οι δικηγόροι Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον Ίστμαν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται στο παρόν κατηγορητήριο αρνήθηκαν να αποδεχθούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε και εν γνώσει τους και με πρόθεση συμμετείχαν σε συνωμοσία με σκοπό να αλλάξουν παράνομα το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Τραμπ» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Οι δικηγόροι των κατονομαζόμενων είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η υπόθεση πηγάζει από ένα τηλεφώνημα της 2ας Ιανουαρίου 2021, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια, τον Μπραντ Ράφενσπεργκερ, να «βρει» αρκετές ψήφους για να ανατρέψει την οριακή ήττα του στην Πολιτεία, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το πράξει.

Το κατηγορητήριο παραθέτει μια σειρά από εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ ή οι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων η ψευδής κατάθεση σε νομοθέτες ότι είχε σημειωθεί εκλογική απάτη και η παρότρυνση προς τους πολιτειακούς αξιωματούχους να παραβιάσουν τον όρκο του αξιώματός τους, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν, επίσης, την παραβίαση ενός συστήματος ψηφοφορίας σε μια αγροτική κομητεία της Τζόρτζια και την παρενόχληση ενός εκλογικού υπαλλήλου που έγινε το επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα