ΑΘΗΝΑ
04:32
|
06.05.2024
Με όλη τη βοήθεια οι δωρητές ανέμεναν η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας να ήταν πιο αποτελεσματική. Αλλά δεν είχαν υπολογίσει τον παράγοντα: διαφθορά.
Κούραση στη Δύση, κούραση και στο μέτωπο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλο και λιγότερο ακούμε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς η πολεμική κούραση φαίνεται να επικρατεί στη Δύση. Και δεν είναι περίεργο αφού όλα τα χρήματα και τα όπλα που στάλθηκαν στο Κίεβο δεν είχαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Η πολυδιαφημισμένη ουκρανική επίθεση απέτυχε καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η κούραση του πολέμου γίνεται αισθητή στην Ουκρανία καθώς πολλές πόλεις της βομβαρδίζονται συνεχώς από τη Ρωσία και σύμφωνα με ουκρανικές πηγές τα συνολικά θύματα από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν φτάσει περίπου τους 310.000 στρατιώτες (Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε 382.000 στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Το ποσό της βοήθειας που στέλνουν οι κυρίως δυτικές χώρες στην Ουκρανία είναι απίστευτο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περίοδο από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Μαΐου 2023 έχουν δώσει 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια , σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Αυτό το ποσό αποτελείται από 3,9 δισεκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, 26,4 δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια και 48,6 δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια που περιλαμβάνει όλα τα είδη βαρέων όπλων, πυραύλους , μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός Patriot κ.λ.π.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν δώσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία συνολικά 11 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας . Δεν συμπεριλαμβάνουμε εδώ τις άλλες 49 χώρες που έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Με όλη αυτή τη βοήθεια αναμενόταν από τους δωρητές ότι η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική. Αλλά αυτό δεν επρόκειτο να γίνει και ο βασικός λόγος ήταν η διαφθορά.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του διεθνούς ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου και της USAID, το 89% των Ουκρανών που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι η διαφθορά είναι το δεύτερο πιο σοβαρό πρόβλημα μετά τον πόλεμο, ενώ το 77,6% πιστεύει ότι ο Ζελένσκι είναι άμεσα υπεύθυνος για τη διαφθορά στον στρατό και στην κυβέρνηση. Αυτή η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 13.000 Ουκρανοί δημοσιεύτηκε την ίδια στιγμή που ο Ζελένσκι απέλυσε όλους τους επικεφαλής των περιφερειακών στρατιωτικών κέντρων στρατολόγησης για διαφθορά . Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της Ουκρανίας Vsevolod  Knyazev συνελήφθη στις 18 Μαΐου για δωροδοκία ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εν όψει αυτής της απογοητευτικής κατάστασης για την υλοποίηση των στόχων της Δύσεως, ολοένα και περισσότερο συζητιούνται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ώστε ο πόλεμος  να τελειώσει. Στις 5 και 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 30 χώρες, αλλά η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει. Τίποτα δεν προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις αφού συζητήθηκαν μόνον  οι προτάσεις Ζελένσκι που προβλέπουν την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε μια συνέντευξη που έδωσε στο ZDF τάχθηκε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης το συντομότερο δυνατό, ενώ ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, σε συνέντευξη στο Spiegel στις 13 Αυγούστου ήταν κατά της παροχής στο Κίεβο πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, οι λαοί της Ευρώπης αντιδρούν επίσης στη συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, καθώς αυτός είναι ο λόγος για τις αυξήσεις των τιμών στα βασικά αγαθά και τον πληθωρισμό λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες της Ευρώπης. Η αρνητική στάση των πολιτών αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις τους να επιλέξουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Πρόσφατα Γάλλοι φιλόσοφοι έκαναν μια έκκληση με τίτλο «Όχι στον αυτοκτονικό δρόμο προς έναν πόλεμο ολοκληρωτικής καταστροφής», μια έκκληση που έχει υπογραφεί από πολλές προσωπικότητές και εκτός Γαλλίας.

Χρειάζεται όμως πιο δυναμική αντίδραση από τους πολίτες της Ευρώπης που πρέπει να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους με κάθε μέσο για να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο προς όφελος της ανθρωπότητας. Η πίεση για την αποτροπή και άλλων πολέμων  στην Αφρική (Νίγηρας) πρέπει επίσης να ενταθεί για να αποφευχθούν καταστροφικά αποτελέσματα για τον τοπικό πληθυσμό και τη δημιουργία ενός νέου κύματος προσφύγων προς την Ευρώπη. Και μιλώντας για τον Νίγηρα, υπήρξε μεγάλος θυμός με την Ε.Ε. για την ασυνάρτητη πολιτική της. Όταν ο Νίγηρας διέκοψε τις μεταδόσεις του RFI και του France24, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ε.Ε. θεωρεί απαράδεκτη την αναστολή του RFI και του France 24 στον Νίγηρα. Αυτό το μέτρο αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια για το δικαίωμα της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης. Η Ε.Ε. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών.» Αλλά όταν η Ε.Ε. απαγόρευσε το RussiaToday (RT)και το Sputnik στα κράτη μέλη, ήταν πράξη νόμιμη και δεν υπήρχαν παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών . Αυτό καταδεικνύει την έλλειψη σοβαρότητας που υπάρχει σε μια Ε.Ε. που καταρρέει.

Εν κατακλείδι ,για να αποτραπεί μια παγκόσμια σύρραξη, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αυτές μπορούν να οργανωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει κάνει πολλά για την επίλυση αυτού του ζητήματος (με εξαίρεση τη συμφωνία σιτηρών) Και αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Ουάσιγκτον και να ακολουθήσει τον δρόμο για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

________

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στον ιστότοπο Πενταπόσταγμα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα