ΑΘΗΝΑ
03:29
|
18.11.2024
Ο κλέψας του κλέψαντος: Το Βρετανικό Μουσείο που έφτιαξε τις συλλογές κουρσεύοντας ξένους, αρχαίους πολιτισμούς, έπιασε υπάλληλο να κλέβει τα κλοπιμαία.
Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία «εξαιρετικά ασυνήθιστη» κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ., αναγκάστηκε να παραδεχθεί σήμερα το Βρετανικό Μουσείο. Δεν αναφερόταν στον γνωστό Λόρδο Έλγιν αλλά σε μία σύγχρονη και πιο «αθώα» εκδοχή του: Έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος για την κλοπή αντικειμένων συλλογών του μουσείου που είχαν  «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους μου, λέγοντας ότι θεωρούμε πολύ σοβαρή υπόθεση τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε», δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ.

«Το Μουσείο ζητά συγγνώμη για αυτό που συνέβη», τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν δεν έκρυψε την ανησυχία των εφόρων για την κλοπή των αντικειμένων «νωρίτερα φέτος».

Διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα είναι η ανάκτηση των κλοπιμαίων και η διασφάλιση πως δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον.

Συμπλήρωσε πως συνεργάζεται με την αστυνομία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό παραμένουν «φυλακισμένα», μεταξύ άλλων τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Το τραγούδι της ημέρας

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα