ΑΘΗΝΑ
02:18
|
19.09.2024
Οι 32 ημέρες αντιπροσωπεύουν «το μεγαλύτερο διάστημα κατά το οποίο νεφρός τροποποιημένου χοίρου λειτουργεί σε άνθρωπο» τονίζουν επιστήμονες στη Νέα Υόρκη.
Ομαλά εξελίσσεται η μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά μεταλλαγμένο χοίρο επί 32 ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη από υγιή και συμβατά μοσχεύματα αναπτέρωσαν σήμερα οι ανακοινώσεις γιατρών στο Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης (NYU Langone) πως λειτουργεί ομαλά επί 32 μέρες νεφρό που προήλθε από γενετικά τροποποιημένο χοίρο και μεταμόσχευσαν σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή.

Οι επιστήμονες επισήμαναν πως κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ οργάνων από ξενομεταμόσχευση, δηλαδή μοσχεύματα που προέρχονται από ζώα γενετικά τροποποιημένα και μπορούν να δοθούν σε ανθρώπους.

Όπως ανακοίνωσαν, το μόσχευμα δέχθηκε ένας 57χρονος που δηλώθηκε «εγκεφαλικά νεκρός» και ο οποίος διατηρήθηκε σε μηχανική υποστήριξη για τη διεξαγωγή του πειράματος, αφού είχε δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη.

Στις 14 Ιουλίου οι νεφροί του αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου, με την ελπίδα να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Οι 32 ημέρες αντιπροσωπεύουν «το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο νεφρός γενετικά τροποποιημένου χοίρου λειτουργεί σε άνθρωπο», υπογραμμίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του αμερικανικού νοσοκομείου.

Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε πραγματοποιήσει την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε ασθενή διεθνώς έγινε τον Ιανουάριο του 2022 στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μπένετ πέθανε δύο μήνες αργότερα.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Από αυτούς, σχεδόν 88.000 είναι νεφροπαθείς.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα όργανα (προς μεταμόσχευση) για όλους όσοι έχουν ανάγκη», λέει ο Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων στο NYU Langone, προσθέτοντας πως πολλοί ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα ξενομοσχεύματα είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για να αλλάξει αυτό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή ο «Μισέλ» που διακινούσε φάρμακα

Γεωργιάδης: Συνταγογραφήσεις με Κωδικό Μιας Χρήσης… σαν τις τραπεζικές συναλλαγές

Ig Nobel και Επιστήμες: Ανύπαρκτοι υπερεκατοντούτεις, Περιστέρια πύραυλοι και Πρωκτική αναπνοή

Σουδάν: Στους 315 οι νεκροί από τη χολέρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα