ΑΘΗΝΑ
17:14
|
28.04.2024
Η αναθέρμανση των έως πρότινος γεωπολιτικών και ενεργειακών ανταγωνιστών στον Περσικό δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιταχύνοντας, σταδιακά, τα παζάρια για λύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κομβική στιγμή για την περιφερειακή σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου χαρακτηρίστηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, η συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο Ριάντ με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η αναθέρμανση των έως πρότινος γεωπολιτικών και ενεργειακών ανταγωνιστών στον Περσικό Κόλπο δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιφέρεια και τη Μέση Ανατολή, επιταχύνοντας, σταδιακά, τα παζάρια και τις προσπάθειες για λύσεις σε καταστροφικούς πολέμους όπως εκείνος στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη. Η βελτίωση των σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνη μοιάζει με αγκάθι στους πολεμικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του μεγαλύτερου ανταγωνιστή τους στην ευρύτερη περιοχή, το Ιράν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να δει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν μετά τη σημαντική διμερή συμφωνία που υπέγραψαν αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών τον περασμένο Μάρτιο στο Πεκίνο με τη μεσολάβηση της σινικής διπλωματίας.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πρόσθεσε πως η χώρα του επιθυμεί την ενεργοποίηση προηγούμενων συμφωνιών ασφάλειας και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν και εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για την απόφαση του Ιράν να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας  προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση της διεθνούς εμπορικής έκθεσης World Expo 2030.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προέβη ομοίως σε εγκάρδιες δηλώσεις επισημαίνοντας πως το Ιράν εκτιμά ιδιαίτερα τον περιφερειακό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας. Ανέφερε πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την επίλυση χρόνιων περιφερειακών ζητημάτων.

Ανέφερε επίσης πως «σύντομα» θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο πλαίσιο της ιρανο-σαουδαραβικής συμφωνίας που υπογράφηκε το Μάρτιο στην Κίνα οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις και να εφαρμόσουν συμφωνίες ασφαλείας που είχαν υπογραφεί προ 20ετίας αλλά πάγωσαν μετά τη σοβαρή κρίση στις σχέσεις τους το 2016, αφότου  έγινε επίθεση Ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη μετά την εκτέλεση επιφανούς Σιίτη ιερωμένου από τις σαουδαραβικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα