ΑΘΗΝΑ
20:27
|
07.05.2024
Η Ιερά Σύνοδος δεν προχώρησε στην απαιτούμενη προετοιμασία ώστε η Σχολή να τεθεί σε λειτουργία.
Η Ιερά Μονή Βελλάς στα Ιωάννινα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα χαρτιά μένει προς το παρόν η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών που επρόκειτο να λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Η ίδρυση της Σχολής έχει προβλεφθεί στο νόμο του Υπουργείου Παιδείας μετά το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς που λειτουργούσε στη Μονή για 111 συνεχή χρόνια, όμως η Ιερά Σύνοδος δεν προχώρησε στην απαιτούμενη προετοιμασία ώστε η Σχολή να τεθεί σε λειτουργία.

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, τη δυσάρεστη εξέλιξη έκανε γνωστή ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος στο Αντάμωμα των Βελλαϊτών και παράλληλα εξέφρασε την θλίψη του για την εξέλιξη αυτή.

«Έπρεπε να προηγηθεί η οργάνωση της δομής της Σχολής αυτής από ομάδα εργασίας της Ιεράς Συνόδου, κάτι που δεν έγινε. Πρόκειται για κατάντια στην εκκλησιαστική παιδεία. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία. Είναι μία πραγματικότητα που μας πληγώνει πολύ και πρέπει να επεξεργαστούμε προτάσεις ώστε ο χώρος να μείνει ζωντανός» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Ο κ. Μάξιμος ανέφερε ότι οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, οι δύο που έχουν απομείνει, ουσιαστικά έχουν πεθάνει καθώς πέρυσι είχαν τρεις επιτυχόντες και φέτος μόλις δύο.

Ο ίδιος από την 1η Σεπτεμβρίου και για ένα χρόνο θα είναι Συνοδικός και δήλωσε αποφασισμένος να ασχοληθεί σε βάθος με την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

«Είναι δυστύχημα γιατί η ομάδα εργασίας που είχε ορίσει η Σύνοδος για την λειτουργία των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, δεν έγραψε ούτε μία γραμμή. Έτσι καμία από τις τρεις Σχολές που προβλεπόταν να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο, δεν θα λειτουργήσει αυτή την χρονιά. Η επίσημη εκκλησία δεν έκανε απολύτως τίποτα και η ενημέρωση αυτή έρχεται κατευθείαν από το Υπουργείο» τόνισε στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Ο ίδιος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή ενώ συμπλήρωσε ότι έχει επεξεργαστεί σχέδιο τόσο με το ίδρυμα ποιμαντικής διακονίας όσο και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να βρεθεί τρόπος και να γίνονται μεταπτυχιακά μαθήματα στη Βελλά. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί νομικό πλαίσιο και χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων και λήξης μαθημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα