ΑΘΗΝΑ
18:53
|
28.04.2024
Η έκθεση «Global Wealth Report» επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Ρωσία αύξησε πέρσι κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια τον συνολικό της πλούτο, παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση για την κατάσταση του πλούτου σε χώρες Ανατολής και Δύσης στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία έδωσε στις 16 Αυγούστου η ελβετική τράπεζα UBS και ανέδειξε με εκτενές ρεπορτάζ το Business Insider.

Η έκθεση «Global Wealth Report» επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Ρωσία όχι μόνον δεν μείωσε αλλά αύξησε πέρσι κατά…600 δισεκατομμύρια δολάρια τον συνολικό της πλούτο, παρά το μπαράζ δυτικών κυρώσεων.

Παράλληλα αυξήθηκε κατά 56.000 ο αριθμός των εκατομμυριούχων και των πάμπλουτων στη Ρωσία (που σε σύνολο ανέρχονται σε περίπου 408.000 άτομα), παρά τον πόλεμο ενώ αντίθετα ΗΠΑ και ΕΕ έχασαν… τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ έχασαν πέρσι περισσότερο πλούτο από κάθε άλλη χώρα καθώς απώλεσαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ κάπου 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια! Παράλληλα χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ε.Ε. έχασαν από κοινού πλούτο ύψους 10,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι ως το τέλος του 2022 μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο ενώ στις ΗΠΑ ζει πάνω από το 50% των πιο ισχυρών εισοδηματιών στον κόσμο.

Η ελβετική τράπεζα επιχειρώντας μία ερμηνεία της αύξησης του ρωσικού πλούτου αποδίδει σε ένα μέρος την εξέλιξη ως αποτέλεσμα της αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου  αλλά και των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας παρότι αυτές προωθούνταν σε πιο ανταγωνιστικές (χαμηλότερες) τιμές…

Σημαντική αύξηση πλούτου διαπίστωσαν το 2022 χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδία και η Βραζιλία ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ενδιαφέρον είχε και η αύξηση των εκατομμυριούχων στη Γαλλία, καθώς οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας καταμέτρησαν το 2022 στη Γαλλία πάνω από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους, η ακίνητη και χρηματική περιουσία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς καταγράφονται 25.000 επιπλέον εκατομμυριούχοι.

Ως εκ τούτου, η έκθεση της UBS σε ό,τι αφορά τους εκατομμυριούχους, τοποθετεί τη Γαλλία στην τρίτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ (22,7 εκατ. εκατομμυριούχοι) και την ηπειρωτική Κίνα (6,2 εκατ.) και μπροστά από την Ιαπωνία (2,7 εκατ.), τη Γερμανία (2,6 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,5 εκατ.).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα