ΑΘΗΝΑ
07:13
|
22.05.2024
Ισχυρίστηκαν πως σκοπός της τριμερούς συνάντησης συνεργασίας είναι η «βελτίωση ενός τριμερούς επικοινωνιακού μηχανισμού που θα διευκολύνει την τακτική και έγκαιρη επικοινωνία τους.
Τριμερής ΗΠΑ-Νότια Κορέα και Ιαπωνία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας συμφώνησαν σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του , Γιουν Σουκ Γέολ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Η κοινή ανακοίνωση των στενότερων τριμερών σχέσεων έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν απόψε στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν πως ο σκοπός της τριμερούς συνάντησης συνεργασίας είναι η «βελτίωση ενός τριμερούς επικοινωνιακού μηχανισμού που θα διευκολύνει την τακτική και έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ των χωρών τους, οι ετήσιες τριμερείς σύνοδοι ασφαλείας σε επίπεδο ηγετών, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας.

Στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών στην ανατολική Ασία μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους με Κίνα και Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως με την νέα τριμερή σχέση συνεργασίας «ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής».

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του και την «ευγνωμοσύνη» του προς τους ηγέτες Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας «για το πολιτικό κουράγιο τους να παραβρεθούν» στην σύνοδο.

Πρόκειται για ένα νέο τριμερές σχήμα συνεργασίας μεταξύ παλιών εταίρων που ανακοινώνεται περίπου δύο χρόνια μετά τη συμφωνία στενότερης συνεργασίας σε άμυνας και στην ασφάλεια μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ (AUKUS) που είχε ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αναζητώντας Σωτήρα

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα