ΑΘΗΝΑ
09:40
|
05.10.2024
Η Ινδία θα επιβάλει με άμεση ισχύ εξαγωγικό δασμό 40% στα κρεμμύδια σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εγχώρια διαθεσιμότητα του λαχανικού.
Αγρότες περιμένουν τη δημοπρασία κρεμμυδιών στην αγορά Lasalgaon στην περιοχή Nashik στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα, Ινδία, 19 Δεκεμβρίου 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία θα επιβάλει με άμεση ισχύ εξαγωγικό δασμό 40% στα κρεμμύδια έως τις 31 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εγχώρια διαθεσιμότητα του λαχανικού, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο δασμός που επιβλήθηκε από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κρεμμυδιών στον κόσμο θα βοηθήσει το Νέο Δελχί να μειώσει τις τοπικές τιμές ενόψει των βασικών κρατικών εκλογών αργότερα αυτό το έτος, αλλά θα αναγκάσει τους Ασιάτες αγοραστές να πληρώσουν περισσότερα, καθώς άλλοι περιφερειακοί εξαγωγείς έχουν περιορισμένες προμήθειες.

«Ο εξαγωγικός δασμός θα κάνει τα ινδικά κρεμμύδια πιο ακριβά από εκείνα από το Πακιστάν, την Κίνα και την Αίγυπτο. Αυτό θα οδηγήσει φυσικά σε χαμηλότερες εξαγωγές και βοήθεια στη μείωση των τοπικών τιμών», δήλωσε ο Ατζίτ Σαχ, εξαγωγέας με έδρα τη Βομβάη.

Η μέση χονδρική τιμή του κρεμμυδιού σε βασικές αγορές έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, στις 2.400 ρουπίες (28,87 $) ανά 100 κιλά λόγω ανησυχιών ότι οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις θα οδηγούσαν σε χαμηλότερες αποδόσεις.

Η Ινδία οδεύει προς τον πιο ξηρό Αύγουστο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, με ελάχιστες βροχοπτώσεις που ενδέχεται να επιμείνουν σε μεγάλες περιοχές, εν μέρει λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του μετεωρολογικού τμήματος στο Reuters την Παρασκευή.

«Τα κρεμμύδια που συγκομίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες σαπίζουν γρήγορα και οι νέες προμήθειες καθυστερούν. Αυτή η κατάσταση ώθησε την κυβέρνηση να λάβει προληπτικά μέτρα», δήλωσε ένας άλλος εξαγωγέας με έδρα τη Βομβάη.

Οι εξαγωγές κρεμμυδιών της Ινδίας το πρώτο εξάμηνο του 2023 εκτινάχθηκαν κατά 63% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 1,46 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σρι Λάνκα βασίζονται στις ινδικές αποστολές.

Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ως βάση για παραδοσιακά πιάτα σε όλη την Ασία, όπως το biryani στο Πακιστάν και την Ινδία, το belacan στη Μαλαισία και το ψάρι κάρυ στο Μπαγκλαντές.

«Ο ινδικός δασμός θα ωθήσει την Κίνα και το Πακιστάν να αυξήσουν τις τιμές, καθώς έχουν περιορισμένο πλεόνασμα για τις εξαγωγές», δήλωσε ο δεύτερος εξαγωγέας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής της Ινδίας (INCPIY=ECI) τον Ιούλιο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, καθώς οι τιμές των λαχανικών και των δημητριακών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να μειώσει τις τιμές.

Η Ινδία εξέπληξε τους αγοραστές τον περασμένο μήνα, επιβάλλοντας απαγόρευση στις πωλήσεις λευκού ρυζιού ευρείας κατανάλωσης, μη μπασμάτι, για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή για πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας ΟΕΚ παρότι απαγορεύεται από τον νόμο

Η Κομισιόν προχωρά σε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα παρά την αντίθεση της Γερμανίας

Νέες στάσεις εργασίας από τους διανομείς της Wolt

Συμπαράσταση λιμενεργατών Πειραιά στους Αμερικανούς απεργούς συναδέλφους τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα