ΑΘΗΝΑ
01:05
|
28.04.2024
Ο αυτοεξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ταξίν Σιναουάτρα σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα την Τρίτη.
Ταξίν Σιναουάτρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αυτοεξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ταξίν Σιναουάτρα σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα την Τρίτη, είπε η κόρη του, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει ένα πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο πρώην μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, πρωθυπουργός από το 2001 έως την εκδίωξή του με πραξικόπημα το 2006, ζει αυτοεξόριστος αφού έφυγε από την Ταϊλάνδη για να αποφύγει την ποινή φυλάκισης για δωροδοκία το 2008. Θα εξακολουθούσε να υπόκειται σε φυλάκιση μετά την επιστροφή του.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, η μικρότερη κόρη του Ταξίν, η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, είπε ότι θα συναντούσε τον πατέρα της στο αεροδρόμιο Ντον Μουάνγκ της Μπανγκόκ την «Τρίτη 22 Αυγούστου».

Επίσης, έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη μια ακόμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για πρωθυπουργό, που θα προταθεί από το κόμμα Pheu Thai που υποστηρίζεται από τον Ταξίν.

Ο Ταξίν ανέβαλε νωρίτερα την επιστροφή του από τις 10 Αυγούστου, επικαλούμενος την ανάγκη για ιατρικό έλεγχο. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών. Ο 74χρονος θα υποβληθεί σε δικαστική διαδικασία μετά την επιστροφή του, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Σουραχάτε Χακπάρν.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η επιστροφή του Ταξίν υποδηλώνει ότι το Φέου Τάι έχει καταλήξει σε συμφωνία με πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης αφού κέρδισε την υποστήριξη από κόμματα που υποστηρίζονται από τον στρατό.

«Η επιστροφή του Ταξίν την ημέρα της ψηφοφορίας δείχνει ότι είναι βέβαιος ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Pheu Thai θα εκλεγεί σε έναν γύρο», δήλωσε ο Θαναπόρν Σριγιακούλ, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kasetsart.

Το Pheu Thai, που βγήκε δεύτερο, ανέλαβε αυτόν τον μήνα τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αφού ο ηγέτης του κόμματος Move Forward που κέρδισε τις εκλογές απέτυχε στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός.

Το Pheu Thai, που πρόκειται να προτείνει τον μεγιστάνα ακίνητων περιουσιών Σρέτθα Θαβίσιν, χρειάζεται την υποστήριξη περισσότερων από το ήμισυ του νομοθετικού σώματος με δύο σώματα, συμπεριλαμβανομένης της Γερουσίας που έχει διοριστεί από τον στρατό.

Το κόμμα την Πέμπτη κέρδισε υποστήριξη από ένα αντίπαλο κόμμα που υποστηρίζεται από τον στρατό, αφού ένας νομοθέτης από άλλο κόμμα που υποστηρίζεται από τον στρατό δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το Pheu Thai για να ξεπεράσει το αδιέξοδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα