ΑΘΗΝΑ
15:57
|
13.05.2024
Ο Αρίφ Άλβι αρνήθηκε να υπογράψει δύο νομοσχέδια που θα επέτρεπαν περισσότερες διώξεις για πράξεις κατά του κράτους και του στρατού.
Αρίφ Άλβι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Αρίφ Άλβι δήλωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υπογράψει δύο νομοσχέδια που θα έδιναν στις αρχές περισσότερες εξουσίες να διώκουν άτομα για πράξεις κατά του κράτους και του στρατού, μια κίνηση που το υπουργείο Νομικής είπε ότι ήταν αντισυνταγματική, μεταδίδει το Reuters.

Τα νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του πακιστανικού κοινοβουλίου, αλλά ο Άλβι είναι μέλος του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν, το οποίο αντιτίθεται στην κυβέρνηση συνασπισμού που ενέκρινε τα δύο νομοσχέδια.

«Δεδομένου ότι ο Θεός είναι μάρτυρας μου, δεν υπέγραψα το Επίσημο Μυστικό Τροποποιητικό Νομοσχέδιο 2023 και τον Τροπολογικό Νομοσχέδιο του Στρατού του Πακιστάν 2023, καθώς διαφωνούσα με αυτούς τους νόμους», είπε ο Άλβι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Είπε ότι ζήτησε από το προσωπικό του να επιστρέψει τα νομοσχέδια ανυπόγραφα στο νομοθετικό σώμα εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για να καταστήσουν αναποτελεσματικά.

«Ωστόσο, ανακάλυψα σήμερα ότι το επιτελείο μου υπονόμευσε τη θέληση και την εντολή μου», είπε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η απόφαση του προέδρου προκαλεί «σοβαρή ανησυχία».

«Ο Πρόεδρος έχει δύο επιλογές: είτε να δώσει τη συγκατάθεσή του, είτε να παραπέμψει το θέμα στο κοινοβούλιο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος δεν εκπλήρωσε καμία από τις δύο επιλογές. «Μια τέτοια πορεία δράσης είναι ενάντια στο γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος», ανέφερε.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, εάν ο πρόεδρος δεν υπογράψει ένα νομοσχέδιο ή δεν το επιστρέψει με τις παρατηρήσεις ή τις αντιρρήσεις του εντός 10 ημερών αφότου έχει ήδη περάσει από τα δύο Σώματα, θα γίνει νόμος.

«Καθώς ο πρόεδρος δεν υπέγραψε και δεν επέστρεψε το νομοσχέδιο εντός 10 ημερών, έγινε νόμος», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Νομικής Αχμάντ Ιράν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Πληροφοριών Μουρτάζα Σολάνγκι είπε ότι τα σχόλια του Άλβι στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχαν καμία ισχύ επειδή δεν έστειλε αντιρρήσεις για τα νομοσχέδια εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

«Είναι απλώς μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης. Δεν έχει νομική αξία», είπε ο Σολάνγκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Η Ρωσία προελαύνει στην περιφέρεια Χάρκοβο

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε υπήρξε διάρρηξη στο ΥΠΕΣ

IDF: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά της Χεζμπολάχ

Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι δεν ζει σε δημοκρατική χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα