ΑΘΗΝΑ
18:39
|
28.04.2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε και για το διάδρομο εξαγωγής σιτηρών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16 ζήτησε απόψε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Χρειαζόμαστε βοήθεια για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά» είπε σε άλλο σημείο ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφερόμενος στη συνέχεια στην υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανοικοδόμηση της Οδησσού και έκλεισε με τη φράση:

«Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».

Ακολούθως, ο Ζελένσκι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πριν παραβρεθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας λέγοντας:

«Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες…Η αλληλεγγύη μας, ανθρωπιστική και αμυντική, υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής και θα συνεχιστεί».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» προσθέτοντας:

«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό Πρόεδρο, είπε πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο τονίζοντας:

«Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ουκρανίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Μαριούπολη είναι «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», μην ξεχνώντας την Οδησσό και την συμβολή της Ελλάδας στην ανοικοδόμησή της.

Η κοινή δήλωση Ελλάδας-Ουκρανίας

Στο κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες αναφέρεται ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και θα συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία «εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα