ΑΘΗΝΑ
15:16
|
02.05.2024
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε εξηγήσεις από τις αρχές της Μολδαβίας καθώς μια τέτοια απόφαση δεν ανταποκρίνεται στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Σερβοκροάτης συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς κατά τη διάρκεια παλαιότερης συναυλίας του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σερβοκροάτης συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς έμαθε χθες Κυριακή 20/8 πως για λόγους «ασφαλείας» του απαγορεύεται η είσοδος στη Μολδαβία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία και έχει κάνει πολύ πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης τον Φεβρουάριο του 2022.

Το πρόσχημα της απαγόρευσης εισόδου του μουσικοσυνθέτη στη χώρα είναι οι φιλορωσικές θέσεις που φέρεται να έχει εκφράσει κατά καιρούς.

Ήμασταν πολύ απογοητευμένοι όταν δεν μας επέτρεψαν να εισέλθουμε στη Μολδαβία, στο αεροδρόμιο του Κισινάου, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση. Περιοδεύω εκτενώς με τους μουσικούς μου σε όλη την Ευρώπη και δεν είχα ποτέ δυσκολίες πουθενά. Αγαπώ πολύ τη χώρα σας και ήταν χαρά για μένα να ανταποκριθώ στην ευκαιρία να εμφανιστώ στη Μολδαβία, ειδικά σε ένα τόσο πολύχρωμο και μοναδικό φεστιβάλ όπως το “Gustar”, είπε ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς μέσω της ομάδας παραγωγής.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές του φεστιβάλ Gustar ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Μας λυπεί που πληροφορούμαστε ότι ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και το συγκρότημά του δεν θα μπορέσουν να εμφανιστούν απόψε, για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τους οργανωτές, ούτε με τους καλλιτέχνες».

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η μολδαβική συνοριοφυλακή διευκρίνισε πως «απαγόρευσε την είσοδο σε 29 αλλοδαπούς», συμπεριλαμβανομένου του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών».

«Οι διοοργανωτές του φεστιβάλ είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για αυτή την απαγόρευση, η οποία έχει επιβληθεί από το 2022» στο πλαίσιο των «μέτρων ασφαλείας» που αποφασίστηκαν σε συντονισμό με τις υπηρεσίες πληροφοριών και διεθνείς εταίρους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ζήτησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, για την υπόθεση του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, σχετικά με το πρόσχημα της εισόδου του καλλιτέχνη στη Μολδαβία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας σχετικά με την άρνηση εισόδου στη χώρα του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Μια τέτοια απόφαση δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Μολδαβίας, δήλωσε Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση προκάλεσε αρνητική αντίδραση από το κοινό στη Σερβία, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπρέγκοβιτς είχε προηγουμένως εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο και δεν είχε ποτέ προβλήματα σε καμία χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα