Εκατοντάδες Αιθίοπες μετανάστες -ενδεχομένως και χιλιάδες- έχουν σκοτωθεί από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες από το 2022, ανέφερε σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Σαουδάραβες αξιωματικοί σκοτώνουν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε αυτή την απομακρυσμένη συνοριακή περιοχή μακριά από το βλέμμα του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε η ερευνήτρια του HRW Νάντια Χάρντμαν.
Αν και το Ριάντ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι «αβάσιμοι», προηγούμενα παρεμφερή περιστατικά που έχουν τεκμηριωθεί υποδηλώνουν ότι οι απάνθρωπες πρακτικές κατά των μεταναστών είναι συχνό φαινόμενο.
Αιθίοπες μετανάστες είπαν ότι συνάντησαν μέλη του κινήματος Χούθι στο ταξίδι τους, αλλά στοχοποιήθηκαν μόνο από τις σαουδαραβικές δυνάμεις.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει πως «τέτοιες δολοφονίες θα αποτελούσαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εφόσον αποδειχθεί πως είναι «ευρέως διαδεδομένες και συστηματικές» και πως αποτελούν μέρος μιας «κρατικής πολιτικής εκ προθέσεως δολοφονίας αμάχου πληθυσμού».
«Το ότι ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά συλλόγων επαγγελματικού γκολφ και ποδοσφαίρου και σημαντικών ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για τη βελτίωση της εικόνας της Σαουδικής Αραβίας δεν θα πρέπει να εκτρέπει την προσοχή από αυτά τα φρικτά εγκλήματα», πρόσθεσε η Χάρντμαν, αναφερόμενη στην καμπάνια αθλητικού «ξεπλύματος», στην οποία επιδίδεται τελευταία η Σαουδική Αραβία.
Το Ριάντ έσπευσε να διαψεύσει την έκθεση. Σαουδάραβας ανώνυμος αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην έκθεση Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τους Σαουδάραβες συνοριοφύλακες που πυροβολούσαν Αιθίοπες καθώς διέσχιζαν τα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης είναι αβάσιμοι και δεν βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές».
Πέρυσι πάντως, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν ότι προέκυψαν «ανησυχητικές καταγγελίες» για «διασυνοριακούς βομβαρδισμούς πυροβολικού και πυρά φορητών όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας που σκότωσαν περίπου 430 μετανάστες» σε μια συνοριακή περιοχή μεταξύ του νότιου τμήματος του Βασιλείου και της βόρειας Υεμένης το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Η έκθεση του HRW βασίστηκε σε άμεσες μαρτυρίες που δόθηκαν από 38 Αιθίοπες μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στη Σαουδική Αραβία, σε δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «άλλες πηγές».
«Όλοι οι συνεντευξιαζόμενοι περιέγραψαν σκηνές φρίκης: γυναίκες, άνδρες και παιδιά σκορπισμένα στο ορεινό τοπίο σοβαρά τραυματισμένοι, τεμαχισμένοι ή ήδη νεκροί», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες περιέγραψαν 28 «περιστατικά με εκρηκτικά όπλα», συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών πυροβολικού.
Ορισμένοι επιζώντες περιέγραψαν επιθέσεις από κοντινή απόσταση, με τους Σαουδάραβες συνοριοφύλακες να ρωτούν τους Αιθίοπες «σε ποιο άκρο του σώματός τους θα προτιμούσαν να πυροβοληθούν», ανέφερε η έκθεση.
«Ξέρω ότι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επειδή κάποιοι επέστρεψαν σε εκείνο το μέρος για να πάρουν τα πτώματα – μέτρησαν περίπου 90 πτώματα», είπε ένας άλλος μετανάστης.
Μια 20χρονη γυναίκα είπε ότι οι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον αρκετών Αιθιόπων μεταναστών αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους από κράτηση.
«Μας πυροβόλησαν σαν βροχή. Όταν το θυμάμαι, κλαίω», είπε.
«Είδα έναν τύπο που φώναζε για βοήθεια, έχασε και τα δύο του πόδια. Ούρλιαζε, έλεγε, “Με αφήνεις εδώ; Σε παρακαλώ μην με αφήνεις”. Δεν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε γιατί τρέχαμε για τις ζωές μας».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να «ανακαλέσει αμέσως και επειγόντως» κάθε πολιτική χρήσης θανατηφόρου βίας σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο, «συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης με εκρηκτικά όπλα και επιθέσεις από κοντινή απόσταση».
Το HRW ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα του ΟΗΕ «για τις φερόμενες δολοφονίες και καταχρήσεις κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο» και προέτρεψε τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να απαιτήσουν από το Ριάντ να βάλει «τέρμα σε αυτήν την πολιτική».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε επίσης «τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες σε μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται» από τη Σαουδική Αραβία να «μιλήσουν δημόσια για ζητήματα δικαιωμάτων» και να μην συμμετάσχουν στο ξέπλυμα των πρακτικών του Βασιλείου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβάστε επίσης: