ΑΘΗΝΑ
14:52
|
04.05.2024
Η εκλεκτή του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα έλαβε την πρωτιά στις εκλογές του Ισημερινού και θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον δεξιό υποψήφιο.
Η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού, Λουίσα Γκονσάλες, σε ομιλία της μετά τις χθεσινές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υποψήφια του αριστερού «Κινήματος Επανάσταση Πολιτών», Λουίσα Γκονζάλες, η εκλεκτή του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ηγείται των αποτελεσμάτων των πρόωρων εκλογών που διεξήχθησαν στον Ισημερινό αυτήν την Κυριακή, 20 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE).

Με το 69% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, η κυρία Γκονσάλες προηγείτο με το 33% των ψήφων, ακολουθούμενη από τον 35χρονο δεξιό υποψήφιο Ντανιέλ Νομπόα, με 24%, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

Η ψηφοφορία διεξήχθη έντεκα ημέρες μετά τη δολοφονία από ομάδα κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών του κεντρώου υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφου, 59 ετών, ενός από τα φαβορί.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά, αλλά πρέπει να εκλέξουμε πρόεδρο με την ελπίδα πως θα υπάρξει βελτίωση», σχολίασε σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας η Μαγδαλένα Μαουρίσακα, εκφράζοντας τα αισθήματα πολλών στη χώρα, που αποτελούσε άλλοτε όαση ηρεμίας και ειρήνης στη Λατινική Αμερική αλλά έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πεδίο βάρβαρης μάχης συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο Γκονζάλες, μίλησε για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις εκλογές: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, πρώτον, όλη τη μαχητικότητα της Επανάστασης των Πολιτών, δεύτερον, όλους τους υποψηφίους για την Εθνοσυνέλευση και τρίτον, όλους τους πολίτες αυτής της όμορφης χώρας. Η ευγνωμοσύνη μας και το χειροκρότημα μας είναι για τον λαό του Ισημερινού».

Σε περίπτωση που η τάση παραμείνει σε παρόμοιες αναλογίες, οι δύο πιο ευνοημένοι υποψήφιοι για την προεδρία του Ισημερινού θα αναγκαστούν να περάσουν σε δεύτερο γύρο.

Ο Ισημερινός ανανεώνει εκ των προτέρων την εκτελεστική του εξουσία αφού ο σημερινός πρόεδρος, Γκιγιέρμο Λάσο, διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μια πολιτική πράξη που άσκησε ενόψει μιας απόπειρας παραπομπής εναντίον του.

Σύμφωνα με την Λουίσα Γκονζάλες, η ημέρα των εκλογών κινητοποίησε τους πολίτες του Ισημερινούς, παρά τον φόβο λόγω του κύματος βίας που βιώνει η χώρα: «Αυτός ο γενναίος λαός του Ισημερινού, αυτός ο Ισημερινός με το αίσθημα της πατρίδας, κινητοποιήθηκε, έσπασε τον φόβο και ψήφισε γυναίκα… Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα παίρνει τόσο υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο».

Η υποψήφια, που αναφέρθηκε στη μαχητικότητά της, υποσχέθηκε ειρήνη, δουλειά και ασφάλεια.

Η πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Κορέα (2007-2017), εξόριστου σήμερα και καταδικασμένου ερήμην για διαφθορά -κατηγορία που αρνείται-, οδεύει να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον νεαρό υποψήφιο της δεξιάς που οδεύει να έκανε την έκπληξη της βραδιάς. Ο κ. Νομπόα πιστώθηκε πως τα πήγε καλά στο μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψήφιων.

Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, φίλος και συνάδελφος του δολοφονημένου κεντρώου υποψήφιου, που τον αντικατέστησε in extremis, οδεύει να καταλάβει την τρίτη θέση (16,29%), ο Γιαν Τόπικ, άλλοτε ελεύθερος σκοπευτής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων έρχεται τέταρτος (14,60%), ο άλλοτε αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλτσνερ πέμπτος (6,90%) και ο ιθαγενής οικολόγος Γιάκου Πέρες έκτος (3,97%), πάντα κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα