ΑΘΗΝΑ
11:18
|
06.05.2024
Η απόφαση παραίτησής του συνδέεται με τις ολλανδικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.
Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ολλανδός πολιτικός, Φρανς Τίμερμανς, προκειμένου να συμμετάσχει στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Ευχαριστώ τον Φρανς Τίμερμανς για το άοκνο έργο του να κάνει πραγματικότητα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Υπήρξε βασικό μέλος του Σώματος των Επιτρόπων μου. Χάρη στην εξαιρετική του συμβολή και την ισχυρή προσωπική του δέσμευση, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και προς την αύξηση των επιπέδων φιλοδοξίας για το κλίμα παγκοσμίως. Η συμβολή του Φ. Τίμερμανς στο έργο της Επιτροπής και στο ευρωπαϊκό σχέδιο υπερβαίνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Συνέβαλε στη διαμόρφωση πολλών εκ των πρωτοβουλιών της Επιτροπής, με συναδελφικότητα».

Η φον ντερ Λάιεν, ανέθεσε στη συνέχεια τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στον Αντιπρόεδρο, Μάρος Σέφκοβιτς. Στον Σέφκοβιτς, ανέθεσε προσωρινά και την ευθύνη του χαρτοφυλακίου για την Πολιτική Δράσης για το Κλίμα, μέχρι τον διορισμό ενός νέου Ολλανδού Επιτρόπου.

Ο Φρανς Τίμερμανς υπηρέτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη νομοθετική περίοδο 2014-2019, ως πρώτος Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Το 2019 στην Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ο Τίμερμανς ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συντονίζοντας τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και εκπροσώπησε την ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή. Συντόνισε επίσης το έργο της Επιτροπής για τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, για ένα μέλλον μηδενικής ρύπανσης και για την κυκλική οικονομία.

Ο 62χρονος Φρανς Τίμερμανς είναι ο επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA) και των Πρασίνων (GroenLinks) για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία και υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα