Έξι παιδιά ηλικίας 10-15 ετών και δύο δάσκαλοι παραμένουν παγιδευμένα σε τελεφερίκ που κρέμεται σε ύψος 274 μέτρων πάνω από μια χαράδρα στο Πακιστάν, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εμποδίζουν τα σωστικά ελικόπτερα να προσεγγίσουν.
Τα παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα από τις 7 το πρωί όταν επιβιβάστηκαν στο τελεφερίκ, μέσο που χρησιμοποιούν συχνά οι κάτοικοι που ζουν στις βόρειες ορεινές περιοχές του Πακιστάν για μεταφορά από το ένα χωριό στο άλλο, για να μεταβούν στο σχολείο τους σε ορεινή περιοχή στο Μπαγαγκράμ, βόρεια του Ισλαμαμπάντ.
Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένα καλώδιο έσπασε στην υπηρεσία ανελκυστήρων και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν αποσταλεί για επιχείρηση διάσωσης, αφού οι προσπάθειες επιδιόρθωσης της βλάβης αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς.
Το τελεφερίκ, καθηλώθηκε στα μέσα της διαδρομής του πάνω από την χαράδρα και κρέμεται από ένα μόνο καλώδιο αφού το δεύτερο έσπασε, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Shariq Riaz Khattak, υπάλληλος διάσωσης που βρίσκεται στο σημείο του ατυχήματος, προσθέτοντας ότι ένα παιδί λιποθύμησε από τη ζέστη και τον φόβο του.
Η αποστολή διάσωσης είναι περίπλοκη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του γεγονότος ότι τα πτερύγια των ελικοπτέρων, που προς το παρόν αιωρούνται κοντά στο τελεφερίκ, κινδυνεύουν να το αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω.
«Για όνομα του Θεού, βοήθησέ μας», είπε ο ένας από τους δύο δασκάλους που έχουν παγιδευτεί μαζί με τα παιδιά, στο πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι Geo News μέσω τηλεφώνου. «Έχουν περάσει σχεδόν πέντε ώρες από τότε που είμαστε κολλημένοι στον αέρα. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ένα παιδί λιποθύμησε. Έφτασε ένα ελικόπτερο, αλλά έφυγε χωρίς να πραγματοποιήσει καμία επιχείρηση», πρόσθεσε.
Ένας αξιωματούχος ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι στρατεύματα των ειδικών υπηρεσιών που εκπαιδεύονται σε επιχειρήσεις εναέριας διάσωσης συμμετέχουν σε αυτήν την «εξαιρετικά επικίνδυνη και επικίνδυνη επιχείρηση», όπως την χαρακτήρισε. «Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες από τον στρατό του Πακιστάν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων», πρόσθεσε.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ανουάρ ουλ-Χακ Κακάρ εξέφρασε την ανησυχία του σε μια ανάρτηση στο Twitter.
«Έχω δώσει επίσης οδηγίες στις αρχές να διενεργήσουν επιθεωρήσεις ασφαλείας σε όλα αυτά τα ιδιωτικά τελεφερίκ και να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς στη λειτουργία και τη χρήση τους», ανέφερε σε ανάρτησή του.